Oksitosin Hormonu Özelliği
22 Temmuz 2024

Oksitosin Hormonu Özelliği

Oksitosin Hormonu

Oksitosin hormonu, beynin önemli bir bölgesi olan hipotalamusta sentez edilir ve arka hipofiz bezinden salgılanır. Hipotalamus, beynin tabanına yerleşmiş merkezi sinir sisteminin bir parçasıdır ve bu sinir sistemi ile hormon sistemini birbirine bağlayan bir köprü görevi görür.

Oksitosin'in anlamı Yunanca'da kullanılan "hızlı doğum" kelimesinden gelmektedir. Bu hormon sadece kadınlarda görülmemekle birlikte, toplum arasında "sevgi hormonu" olarak da bilinmektedir. Hamilelik sürecinin başında artış göstermeye başlar ve hamilelik süresi boyunca hızla artmaya devam eder. Özellikle doğum sırasında ve sonrasında önemli rol oynar. Bu hormon, doğum esnasında en yüksek seviyede salgılanır, rahim kaslarının kasılmasını sağlar ve böylece doğumu kolaylaştırır. Doğumdan sonra ise süt üreten hücrelerin etrafında bulunan kas dokusunu harekete geçirerek süt üretimini destekler. Kas dokularının kasılması, oksitosin hormonunun kanalları genişletici özelliği ile sütün kanallarda ilerlemesini sağlar ve meme ucu uyarısı ile kadının çocuğunu emzirmesine yardımcı olur. Süt üretimi arz ve talep esasına göre işler; bebek ne kadar emerse o kadar çok oksitosin hormonu salgılanır ve memede o kadar çok süt üretilir.

Oksitosin hormonunun döllenmeyi hızlandırıcı etkisi de oldukça yüksektir. Cinsel ilişki sırasında kadınlar cinsel uyarı ile hipofiz bezlerinden vücuda sinyal gönderir ve bu hormon yardımıyla döllenme gerçekleşir. Spermler dölyatağına ulaştığında yumurta ile döllenme olayı gerçekleşir. Kadınların yaşadığı kısırlık problemi, çoğu zaman bu hormonun vücutta eksik ya da fazla bulunmasından kaynaklanmaktadır. Oksitosin salgılandığında kadınların bağlanma güdüleri de harekete geçer. Yapılan araştırmalarda, kadınlardaki oksitosin hormonunun arkadaşlık, bağlanma, paylaşma, güvenme ve ilgi görme gibi durumlarda arttığı gözlemlenmiştir. Örneğin, kadınlar sadece doğum esnasında değil, aşık olduklarında da yüksek seviyede oksitosin üretirler.

Ek olarak, hiç oksitosin hormonu salgılamayan kişilerin dünya nüfusunun %5'ini oluşturduğu belirlenmiştir. Bu %5'lik dilimdeki insanlar incelendiğinde, hareketlerinde gözle görülür bozukluklar ve ruhsal sorunlar yaşadıkları saptanmıştır. Oksitosin hormonu dokunma, koku ve ses ile aktive olarak salgılanırken, birebir yapılan iletişimler, masaj yaptırmak, sarılmak, el ele tutuşmak, spor yapmak, dans etmek, öpüşmek ve hayal kurmak gibi aktiviteler ile de salgılanması artmaktadır.

Oksitosin Hormonunun Etkileri

Oksitosin hormonu üzerine yapılan geniş araştırmalarda, bu hormonun vücuda ve zihne etkileri birçok sonuçla ilişkilendirilmiştir. Bunlar arasında şunlar yer almaktadır:
  • Bağlılığı geliştirir.
  • İlişkileri sağlamlaştırır.
  • Stresi azaltır.
  • Vücuttaki kan basıncını düşürür.
  • Kadının doğum yapmasını ve çocuğunu emzirmesini kolaylaştırır.
  • Cinsel uyarılmayı artırır.
  • Sosyal yetenekleri geliştirir.
  • Koruyucu iç güdüleri tetikler.
  • Uyumaya sevk eder.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Nasruddin

22 Temmuz 2024 Pazartesi

Hipotalamusta sentezlenen ve arka hipofiz bezinden salgılanan oksitosin hormonu, vücudun hangi durumlarında ve nasıl bir etki gösterir? Bu hormonun eksikliği ya da fazlalığı hangi sorunlara yol açar?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Nasruddin,

Oksitosin hormonu, genellikle “sevgi hormonu†veya “bağlanma hormonu†olarak bilinir ve hem kadınlarda hem de erkeklerde önemli işlevlere sahiptir. Bu hormon, doğum sırasında rahim kaslarının kasılmasını teşvik ederek doğumu kolaylaştırır ve doğum sonrasında da süt salınımını sağlar. Ayrıca sosyal bağlanma, empati, güven ve stres azaltma gibi psikolojik etkileri de vardır.

Oksitosin eksikliği, sosyal bağlanma ve empati yeteneğinde azalmaya, doğum sırasında güçlükler yaşanmasına ve emzirme problemlerine yol açabilir. Fazlalığı ise nadir görülmekle birlikte, aşırı sosyal bağımlılık ve anksiyete gibi durumlara neden olabilir.

Sevgilerle,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hormon Bozukluğu Neden Olur?

Hormon Bozukluğu Neden Olur?

Kadın Hormonları Nelerdir?

Kadın Hormonları Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Acth Hormonu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Acth Hormonu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Endorfin Hormonu Görevi ve Özellikleri

Endorfin Hormonu Görevi ve Özellikleri

Androjen Hormonu Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Androjen Hormonu Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Boy Uzatan Hormon Nedir?

Boy Uzatan Hormon Nedir?

Hormon Tahlili Testi ve Değerleri

Hormon Tahlili Testi ve Değerleri

Güncel

Kadınlarda Hormon Bozukluğu Nedenleri?

Kadınlarda Hormon Bozukluğu Nedenleri?

Güncel

Erkekte Fsh Hormonu Kaç Olmalı?

Erkekte Fsh Hormonu Kaç Olmalı?

Güncel

Erkek Hormon Tedavisi İlaçları

Erkek Hormon Tedavisi İlaçları