Erkek Hormon Tedavisi İlaçları
23 Temmuz 2024

Erkek Hormon Tedavisi İlaçları

Erkek Hormon Tedavisi

Erkeklerin vücutlarında yüksek miktarda testosteron ve düşük miktarda östrojen bulunur. Östrojen, kadınlık hormonu olarak bilinir ve kadınlarda yüksek seviyede, testosteron ise düşük seviyede bulunur. Bu hormonların dengesinde bozulma meydana geldiğinde hormon bozukluğu rahatsızlığı ortaya çıkar. Erkeklerde bu dengenin bozulmasına neden olan en yaygın faktörlerden biri obezitedir. Aşırı kilolu erkeklerde hormon bozukluğu riski, zayıf olanlara göre daha fazladır. Obezite sonucu karın bölgesinde biriken kilolar, göğüs bölgesinde yağlanmaya yol açar ve bu yağ fazlalığı testosteronun östrojene dönüşmesine sebep olur. Hormonlar, insanların yedikleri besinler sayesinde beslenir ve bu gıdaların dengeli ve düzenli tüketilmesi olumlu yönde hormonları da etkiler. Düzensiz beslenen ve obezite sorunu olan bir erkek, yeterli miktarda testosteron üretemez ve bu durum vücutta az miktarda bulunan östrojen seviyesinin artmasına neden olur. Hormon seviyesini dengede tutmak ve korumak, erkeklerin kendi ellerindedir çünkü yapılması gereken kurallara uymaları hormonlarının zarar görmesini engelleyecektir.

Erkeklik Hormonu Nasıl Dengede Tutulur?

  • Özellikle fazla kilolarınız var ise mutlaka zayıflamanız gerekir.
  • Vücutta bulunan doymuş yağ miktarı azaltılmalıdır.
  • Protein değeri yüksek olan gıdalar tüketilmelidir. Örneğin; balık, tavuk, baklagiller ve yumurta gibi besinler en az üç günde bir mutlaka tercih edilmelidir.
  • Antioksidan içeren meyve ve sebzeler tercih edilmelidir. Vücutta bulunan yağ miktarını dengelemede en önemli yardımcı olacaktır.
  • Sigara ve alkol gibi zararlı maddelerden uzak durulmalıdır. Çünkü bu maddeler vücutta bulunan testosteron hormon seviyesini azalttığı gibi östrojen miktarını artıracaktır.
  • Düzenli bir şekilde spor ve egzersiz yapmak vücudu sıkılaştırır ve yağ miktarını azaltır.
  • Vitamin bakımından zengin besinler tüketmek önemlidir.
  • Şekerli ürünlerden uzak durmak gereklidir.

Erkeklerde Andropoz Dönemi

Hormon tedavisi yapılan erkeklerin tedaviye cevap verme olasılığı oldukça yüksektir, ancak hastaların bu konuda özverili olması gerekmektedir. Özellikle 45 yaşının üzerindeki erkeklerde daha fazla görülen hormon sorunu, farklı hastalıklar için kullanılan ilaçlar nedeniyle de oluşabilmektedir. Hormon problemi olan birinin mutlaka uzman hekim kontrolünde tedavi görmesi gereklidir. Aksi halde ameliyat ile tedavi edilmesi kaçınılmazdır. Kadınlarda nasıl menopoz dönemi varsa, erkeklerde de bu döneme andropoz dönemi denir. Andropoz döneminde libido eksikliği, saç dökülmesi, aşırı yağlanma, depresyon ve kas zayıflığı gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Yaşın ilerlemesi ile cinsel hormonların azalması, erkeklerde de kadınlar gibi bu dönemde büyük sıkıntılar yaşanmasına neden olur. Hipofiz bezinde görülen zayıflamalar, muhtemelen geçirilen ruhsal ve fiziksel travmalar sonucunda fark edilmektedir. Yaşlı erkeklerde ve genç erkeklerde hormon tedavileri farklı yöntemler kullanılarak yapılmaktadır. Erkek hormon tedavileri, ciltten emilim yapılması için jel ve krem veya enjeksiyon iğnesi ile direkt olarak enjekte edilmektedir. Sabahları aç karnına alınan testosteron örnek numuneleri kandan veya ağızdan alınan tükürükler sonucunda ölçüm yapılır. Andropoz döneminde hormon tedavisi görmek erkekler için zor olmakla birlikte, hekimler için de dikkatli ve kontrollü yapılmalıdır. Cinsel yönden erkeklerin sıkıntıya girmeleri hormonlara bağlı olduğu gibi psikolojik sorunları da beraberinde getirmektedir.

Uzman doktor tarafından yapılan erkek hormon tedavisi, düşük seviyelerde olan testosteron hormon düzeyini etkileyen başlıca nedenler; yüksek kolesterol, şeker hastalığı, depresyon ve cinsel isteksizlik gibi durumlardır. Kalp hastası olan erkeklerin hormon seviyelerinin normalin altında olduğu ve bu durumdaki erkeklerin kaslarında zayıflama, psikolojik bunalım görüldüğü saptanmıştır. Yabancı ülkelerde yapılan deneyler neticesinde testosteron jelin uygulandığı 100 kişinin 90’ında etkili olup sadece 10 kişisinde olumsuz sonuç alındığı gözlenmiştir. Yanlış ve fazla yapılan hormon yüklemesinin erkeklerde prostat hastalığına sebep olduğu bilinmektedir. Ağızdan alınan erkek hormon haplarının da karaciğer rahatsızlıklarına neden olduğu görülmektedir. Erkek hormon tedavisi için kullanılan jel, sırt, karın ve omuz bölgesine sürülerek uygulanır ve böylelikle cilt tarafından emilmesi ile tedavi sağlanır. Jelin kullanımından sonra o bölgeye başkasının temas etmemesi için dikkat edilmelidir. Sağlıklı günler dilerim.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tsh Hormonu Nedir?

Tsh Hormonu Nedir?

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Güncel

Kadın Hormonları Nelerdir?

Kadın Hormonları Nelerdir?

Güncel

Çocuklarda Hormon Bozukluğu Neden Olur?

Çocuklarda Hormon Bozukluğu Neden Olur?

İnsülin Hormonu Nedir ve Kaç Olmalıdır?

İnsülin Hormonu Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Dht Hormonu Nedir?

Dht Hormonu Nedir?

Dopamin Hormonu Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Dopamin Hormonu Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Prolaktin Hormonu Yüksekliği Neden Olur?

Prolaktin Hormonu Yüksekliği Neden Olur?

Oksitosin Hormonu Özelliği

Oksitosin Hormonu Özelliği

Hormon Bozukluğu Kıllanma Tedavisi

Hormon Bozukluğu Kıllanma Tedavisi