Bebeklerde Hormon Testi ve Sonuçları
24 Temmuz 2024

Bebeklerde Hormon Testi ve Sonuçları

Bebeklerde Hormon Testi

Bebeklerde hormon testi, hormonlarla ilgili hastalıkların erken teşhisinde büyük önem taşır. Hormonların gereğinden az veya fazla salgılanması durumunda ortaya çıkan bozukluklar erken dönemde tespit edilirse, tedavi daha başarılı şekilde uygulanabilir.

Hormon bozuklukları iç salgı bezlerinden kaynaklanabileceği gibi, iç salgı bezlerinin normal işleyişine rağmen hormonların görevini yapmamasından da kaynaklanabilir. Bu tür hormonal bozuklukların tespitinde, yeni doğan döneminde yapılan topuk testi büyük önem arz eder. Bebekler doğduğunda ilk 72 saat içinde yapılan bu test sayesinde, ileride ortaya çıkabilecek metabolik hasarlar ve enzim eksiklikleri gibi sorunlar erken aşamada tespit edilebilir.

Bebeklere yapılan hormon testleri arasında merkezi sinir sistemini etkileyerek zeka geriliğine yol açan fenilketonüri hastalığının tespiti için yapılan test, görme ve işitme kaybı yanında zeka geriliğine neden olan biotinidaz eksikliğinin tespiti için yapılan test ve tiroit bezinin işlevini yerine getirip getirmediğini belirleyen TSH testi bulunur. Bu testler, vücudun gereksinim duyduğu tiroit hormonu yetersizliğini tespit eder. Tiroit hormonunun yetersizliği bebeklerde zeka geriliğinden metabolik sorunlara kadar geniş bir yelpazede etkili olabilir. Bu durumların erken dönemde belirlenmesi, bebeklerin daha sağlıklı gelişmelerine yardımcı olur.

Yeni Doğan Bebeklerde Hormon Bozukluklarının Tespitinde Kullanılan Testler

L-Dopa Uyarı Testi

Bu test, bebeklerdeki büyüme hormonu eksikliğinin tespiti ve hormon ölçümünde kullanılan ilk testtir. Ancak büyüme hormonunun dalgalı olarak salgılanması nedeniyle, net bir tespit için testin en az iki kez yapılması gerekir. Test sonucunda büyüme hormonunun yetersiz olduğu tespit edilirse, hemen Klonidin denilen uyarı testi yapılır. Aşırı oranda salgılanan büyüme hormonu, ileri aşamada hipofiz hasarına neden olabilir. Bu durum yüksek tansiyon riskini artırır, cinsel işlev bozukluklarına ve kemik erimesine yol açabilir. Büyüme hormonunun az salgılandığı tespit edilirse, bebekte kemik gelişimi sorunları görülebilir. Boy kısalığı sorunu olan bebeklerin %3-14 kadarında büyüme hormonu eksikliği belirlenmiştir. Bu nedenle L-Dopa uyarı testi büyük önem taşır.

Klonidin Uyarı Testi

Yapılan ilk testin ardından büyüme hormonunun araştırılması için uygulanan bir testtir. Yeni doğan bebeklerde hormon bozukluğu belirlenirse, bu test uygulanır. Alınan sonuca göre tedavi planlanır.

Konjenital Hipotiroidi

Bu sorun, tiroit bezinin yetersiz çalışması veya görevini yapmamasından kaynaklanır. Bebeklerde yeni doğan döneminde bu durumu tespit etmek için topuk testi yapılır. Bu sayede zeka geriliği gibi beyin hasarlarının oluşmaması sağlanabilir. Erken aşamada tespit edilmediği takdirde bebeklerde dil büyümesi, uzayan sarılık, seste kalınlaşma, kabızlık gibi etkiler görülebilir. Tiroit bezinin işlevini yerine getirip getirmediğini belirlemek amacıyla TRH uyarı testi de yapılır.

LHRH Uyarı Testi

Bebeklere yapılan bu testle puberte hormonları ve cinsiyet hormonlarının seviyesi ölçülür. Bu sayede bebeklerde ergenlik dönemine gelindiğinde yaşanabilecek hormon bozuklukları tespit edilir. Bu test, bebeklik çağında cinsel hormonların düzeyini ölçtüğünden, ileride ergenlik döneminin beklenenden önce başlaması önlenmiş olur.

Sonuç

Bebeklerde hormon testleri, erken teşhis ve tedavi açısından büyük bir öneme sahiptir. Bu testler sayesinde hormon bozuklukları erkenden tespit edilerek, bebeklerin sağlıklı gelişimleri desteklenir. Anne ve babaların, bebeklerinin sağlık kontrollerini düzenli olarak yaptırmaları ve doktor önerilerine uymaları, çocuklarının gelecekte sağlıklı bireyler olmaları açısından hayati önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Büyüme Hormonu Nedir?

Büyüme Hormonu Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lh Hormonu Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Lh Hormonu Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Erkekte Fsh Hormonu Kaç Olmalı?

Erkekte Fsh Hormonu Kaç Olmalı?

Fsh Hormonu Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Fsh Hormonu Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Prolaktin Hormonu Yüksekliği Neden Olur?

Prolaktin Hormonu Yüksekliği Neden Olur?

Lh Hormonu Yüksekliği Neden Olur?

Lh Hormonu Yüksekliği Neden Olur?

Güncel

Kadın Hormonları Nelerdir?

Kadın Hormonları Nelerdir?

Güncel

Melatonin HormonuGörevi ve Özellikleri

Melatonin HormonuGörevi ve Özellikleri

Güncel

Adetin 3 Günü Yapılan Hormon Testleri

Adetin 3 Günü Yapılan Hormon Testleri