Üreme faaliyetlerinin meydana gelmesine zemin hazırlayan hormonların, normal sisteminde meydana gelen bir takım sorunlar hormon bozukluklarına sebep olmaktadır.
Hormon bozuklukları genellikle, genç kızlık döneminde ve ergenlik çağında beyin, rahim ve yumurtalıklar arasında gelişir. Hormonlarda meydana gelecek olan bozukluklar kadınlık hormonları ve tiroid hormonlarından oluşabilir.
Kadınlarda sık görülen hormon bozuklukları,
Kadınlarda en çok rastlanan hormon bozukluğu genellikle genç kızlık döneminde yaşanan, aşırı tüylenme problemine sebep olan ve yumurtlama faaliyetlerinin düzensiz olduğu Polikistik Over Sendromu dur. Polikistik Over Sendromu vücudun bazı yerlerinde oluşan tüylenmeyi artırarak adet düzensizliklerine neden olmaktadır.
Prolaktin hormonunun vücuda aşırı salgılanması,
- Göğüslerden süt gelmesine
- Tiroid hormonlarında meydana gelen düzensizliklere
- Üreme faaliyetlerinde problem yaşanmasına sebep olur.
Prolaktin hormonunu tedavi edilmezse,
Vücutta oluşan tüylenmeler giderek çoğalır ve hormonal düzensizlik kadının fiziksel görünüşünü ve psikolojisini olumsuz anlamda etkiler.
Östrojen hormonu bozuklukları,
Kadınların adet düzenlerinde büyük bir görevi olan östrojen hormonu kadınlarda yumurtlama zamanlarında daha çok salgılanır. Östrojen hormonu bozukluğu kadınlarda birçok soruna sebep olmaktadır.
- Cinsel ilişki sırasında vajinada hissedilen ağrılara
- Memelerin küçülmesine
- Vajinada kuruluk oluşmasına
- Vajinanın sarkma durumuna
- Saçların dökülmesine
- Ciltte kırışıklık meydana gelmesine
- Cinsel ilişkide isteksiz olma gibi problemlere sebep olabilir.
Vücutta östrojen hormonu eksikliğinde, kadınların erken yaşta menopoza girmesi, vücudun aşırı terlemesi ve ruhsal problemler yaşanabilir.
Östrojen hormonunun fazla salgılanmasında, yumurtalıkların faaliyetlerinde birtakım değişiklikler, aşırı şişmanlık, yağ dokusu oranında yükselme ve meme kanseri riski gibi durumlar yaşanır.
Progesteron hormonu bozuklukları,
Rahmi gebelik durumuna hazır hale getiren ve kadının yumurtalıkları tarafından salgılanan progesteron hormonu, kadının adet döneminin ikinci haftasında yükselme gösterir. Progesteron hormonu kadınların genital bölgesinde etkilidir.
Progesteron hormonu bozukluğu,
- Kadının yumurtalıklarının yumurta üretilmesine engel olur
- Östrojen hormonunun etkilerini azaltır vücutta östrojen hormonu ile beraber bazı farklılıklara neden olur.
Doğum sonrasında kadının memesinden süt gelmesini sağlamasından dolayısı hormonda oluşacak olan bozukluklar bu görevin yapılmasına engel olur.,
TSH hormonu bozuklukları,
Beyinde bulunan hipofiz bezinden salgılanan TSH hormonu tiroid hormonlarının çalışmasında büyük bir etkiye sahiptir. Vücutta oldukça önemli olan tiroid bezlerinin eksik olması kadınlarda birçok soruna sebep olabilir. TSH hormonunun da oluşan bozukluklar tiroit hormonlarını da etkiler.
TSH hormonu bozukluğu,
- Kadınlarda kısır olma durumuna
- Guatr hastalığına
- Adet düzensizliğine neden olabilir.
Androjen hormonu bozukluğu,
Vücutta oluşan adriojen fazlalığından kaynaklanan bu hormon bozukluğu kadının vücudunda birçok değişikliğe sebep olabilir.
- Kadının ses sonunda meydana gelecek kalınlaşmaya
- Kadının kol ve bacak kaslarının erkek kaslarına benzemesine neden olur.
Testosteron hormonu bozukluğu,
Çoğunlukla erkeklik hormonu olarak bilinen testesteron hormonu düşük düzeyde de olsa kadınlarda da bulunur.
- Kadınlarda vücudunun bazı bölgelerinde aşırı tüylenme durumu
- Ciltte yağlanma ve sivilce çıkması
- Aşırı stres ve kısırlık gibi durumlara neden olur.
Hormon bozukluğu testi,
Hormon bozukluğu testi genel sağlık taraması olarak, gebelik düşünen kadınlar, kadınların erkek hormonları taşıması durumunda, adet düzensizliklerinde, tüylenme problemlemlerinde kişiler mutlaka hormon bozukluğu testi yaptırmalıdır.
Hormon bozukluğu tedavisi,
- İlk tedavi hasta eğer kilolu ise hastanın diyetle ya da birtakım egzersizlerin yardımı ile kilo vermesini sağlamak olmalıdır. Daha sonra doktor tarafından hastaya progesteron içeren ilaçlar reçete edilir.
- Vücutta aşırı tüylenme söz konusu ise tüylenmeyi önleyen siproteron, spironolakton ve asetat gibi ilaçlar önerilir.
- Hormon tedavileri genellikle 6 ay süren tedavilerdir.
- Rahimde oluşan kistler den kaynaklanan hormon bozukluklarında hastaya cerrahi tedavi yöntemi olan laparoskopi tekniği uygulanır