{ "title": "Zayıflama Hormonu", "image": "https://www.hormon.gen.tr/images/zayiflama-hormonu.jpg", "date": "19.01.2024 23:56:57", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Zayıflama Hormonu, vücudun sol omzunda bulunur, acıkma hissi vererek açlığı belirtir. Vücudumuzda açlık ve tokluk hormonu bulunur, bu hormonlar Ghrelin ve Leptin hormonlarıdır.

Zayıflamada kilo kontrolü

Günlük hayatımızda vücuda alınan enerji harcanan enerjiden çok olur ise kilo alınır alınan enerji harcanan enerjiden az ise kilo kaybı olur. Kiloyu dengede tutmak için alınan ve verilen enerjiyi dengede tutmak gereklidir. Vücuttaki bulunan iki hormon Ghrelin, Leptin kilonun dengede kalmasını sağlar.

Ghrelin hormonu

Ghrelin hormonu açlık hormonu olarak bilinir, vücuttaki etkeni enerji dengesini düzenler ve besin alımının düzenlenmesinde rol oynar. Ghrelin midenin aç kalmasıyla kanda yükselir, tokluk halinde ise miktarı düşer. Ghrelin iştahı düzene sokarak açlık duygusunu bastırır ve yemek yeme oranını azaltır, enerji kullanımını düzene sokar.

Ghrelin obezite hastalığında da büyük rol oynamaktadır. Açlık hissini bastırıp az yemek yemek kalori alımını azaltıp kiloyu kontrol altına alır. Ghrelin hormonu vücuda tokluk hissi verirken uyku düzeninde değişiklik yapar. Uykusuz bir gecenin sabahında mideye çok aç olduğunu bildirir ve yemek yeme hissi verir. Anlaşıldığı gibi gece uykusu Ghrelin hormonu üzerinde etkili olup düzenli uyku sonunda mideye tokluk hissi verir.

Leptin hormonu

Leptin hormonu mideye açlık hissi vererek yemek yeme hissini artırır, yemek yedikçe doyma hissi vermez midenin doyduğunu hissettirmez açlık hissettirir. Leptin hormonu beyne 2 saate bir açlık sinyali gönderir vücudun yağa enerjiye ihtiyaç olduğunu bildirir. Alınan yağ oranını vücutta saklamasını ve enerjinin vücutta kalmasını beyne bildirir. Bu durumda vücut aldığı enerjiyi harcamaz aşırı kilo almaya başlar. Düzensiz uyku, geceleri uyku uyumamak midede devamlı açlık hissi oluşturur bu durumda iştah artması görülür ve aşırı yemek hissiyle yenen yemeklerde çok fazla karbonhidrat alımı, yağ alımı vücuda istenmeyen kiloların alınmasına neden olur.

Leptin beyne sinyaller göndererek vücuttaki yağ depoları hakkında bilgi verir, vücutta yağ depoları az ise kandaki Leptin oranı düşer ve beyin bunu açlık hissi olarak algılar ve mideye açlık sinyalleri gönderir. Vücuttaki yağ oranı çoğaldıkça kilo artışı görülür ve obezite ye kadar gider.

Leptin 4-5 saat yemek yemeden durup aç kalınmışsa beyne gönderdiği sinyalle vücuttaki yağları yakar ve vücudun enerji ihtiyacını karşılar. Sabahları protein ağırlıklı besin değeri yüksek gıdalar alınan bir kahvaltı daima sağlık açısında ve kilo kontrolü açısında çok faydalıdır.

Sağlıklı günler
" } ] }