{ "title": "Tsh Hormonu", "image": "https://www.hormon.gen.tr/images/tsh-hormonu.jpg", "date": "19.01.2024 16:51:52", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Tsh Hormonu, beyinde yer alan hipofiz bezinden salgılanmakta olan Tsh hormonu kan yolu ile tiroit bezine giderek tiroit hormonu üretimini sağlamaktadır. Tiroit bezi aşırı hormon salgılamasına bağlı olarak kanda T3 ve T4 hormonlarını artırdığında hipofiz bezinden salgılanan TSH hormonu azalma gösterir. Yani T3 ve T4 hormonları ne kadar çok artar ise TSH hormonu da o denli düşer. Tiroit bezi az miktarda hormon salgıladığında ise hipofiz bezi TSH salınımını yükselterek tiroit bezinin daha fazla hormon yapmasını sağar. Hipofiz bezi kandaki T3 ve T4 hormon seviyesine göre TSH adlı hormonun salınımını düşürmekte ya da artırmaktadır. TSH, kafa içinde bulunan hipofiz tarafından salgılanır. Salgılanması hipotalamus tarafından kontrol edilir. Tiroit yetmezliğinde bazen yalnızca TSH hormon yüksekliği görülürken, T3 ve T4 hormonları ise kanda normal düzeyde seyredebilir.

Tsh Hormonu Yüksekliği Belirtileri; Serbest T4 ve serbest T3 seviyeleri normal değerler deyken serum TSH oranının hafif yüksek olduğu bu durum hafif derecede tiroit yetmezliğini işaret edebilir. Zaman içerisinde bu hastalarda T4 ve T3 hormonları azalmaya ve TSH seviyesi daha da artmaya başlar. Bu da tam tiroit yetmezliğinin göstergesi sayılır.
Tsh Hormonu Düşüklüğü belirtileri; Graves hastalığı en çok görülen hiper tiroidi sebepleri arasındadır. Graves hastalığı olduğunda vücut tiroit bezine karşı TSH reseptör antikoru üretmekte ve bu antikorlar tiroit bezini uyararak aşırı hormon yapımına yol açmaktadırlar. Graves hastalığı olan kişilerde guatr ve gözlerde öne doğru fırlama meydana gelmektedir. Yaşlılarda nodül içeren guatr da en çok rastlanan nedenlerden bir tanesidir. Ayrıca ilaç olarak kullanılan tiroit hormonları, tiroit bezi iltihaplanması, radyolojik testlerde kullanılan iyotlu maddeler gibi durumlar da hipertiroidiiiiye yol açan etmenler arasındadır.
" } ] }