{ "title": "Testosteron Hormonu", "image": "https://www.hormon.gen.tr/images/testosteron-hormonu.jpg", "date": "19.01.2024 07:09:56", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "Testosteron hormonu, Erkek cinsiyet hormonu olan testosteron erkeklerde çoğunluğu testisler de olmak üzere kısmen dişlerde ve çok az böbrek üstü bezlerde üretilir. Testosteron kadınlarda yumurtalıkta üretilir fakat erkeklerde üretilen hormon kadınlarda üretilenin yaklaşık 50 katıdır. Erkeklerde enerji, sağlık, bağışıklık sistemin güçlenmesi ve kemik erimesi ile yakından ilgilidir. Testosteron yüksekliği erkeklerde saç dökülmesine neden olabilir. Kadınlarda testosteron seviyesinin düşük olması oksijen taşıcıyı eritrosit hücrelerinin de düşük seviyede olmasına neden olur.

Testosteron eksikliğinin belirtileri nelerdir?
Testosteron seviyesi nasıl olmalıdır?

Ergen bir erkekte olması gereken testosteron seviyesi 270-1070 ng/dl olmalıdır, kadında ise 15/70 ng/dl olmalıdır. Bu oranlar otuzlu yaşlardan itibaren her yıl yüzde bir oranında düşmektedir.

Testosteron vücudumuzda görevi nedir?

Erkeklerde en önemli işlevi karşı cinse yönelik isterik davranışların ortaya çıkmasıdır. Vücutta yağ dağılımı, çizgili kasların oluşumu, enerjinin ortaya çıkması, alyuvarların üretimi, karekter oluşumu, kas dokusunun onarımı ve yağların enerjiye çevrilmesinden sorumludur. Erkeklerde ilerleyen yaşlarda testosteron üretimi düşer. Bu durum karşı cinse olan ilginin azalmasına, yağ yakılmasının azalmasına, vücudun sindirim sistemi ve kaslarda yavaşlama neden olduğundan kişi de kilo alımı başlar.

Testosteron doğal olarak nasıl artırılır?
" } ] }