{ "title": "Süt Hormonu Yüksekliği", "image": "https://www.hormon.gen.tr/images/sut-hormonu-yuksekligi.jpg", "date": "20.01.2024 17:46:03", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Süt hormonu yüksekliği, tıbbi olarak \"hiperprolaktinemi\" olarak adlandırılmaktadır. Bu hormon kadınlarda bulunan ve erkeklerde üretilmeyen bir hormondur. İnsanlar için oldukça büyük bir önem taşıyan bu hormon, annelerde adından da anlaşılabileceği gibi süt üretiminin sağlanması için kullanılan bir hormondur. Gebelik döneminde oldukça yükselen bu hormon sayesinde anne memesinde çocuğun emzirilmesi için süt sağlanmış olur. Bu hormon annelerde prolaktini uyararak süt üretimini başlatmaktadır. Bazı kadınlarda ise \"kolostrum\" adı verilen hastalık nedeniyle bu hormon erkenden uyarıcı etki yaparak daha doğum gerçekleşmeden süt oluşumu başlatır ve memeden süt akmaya başlar. Aslında bu hastalığın en büyük nedeni hormonal bozukluklardır. Bu gibi hormon bozukluklarına tıbbi olarak çok büyük tedaviler yapılamaması nedeniyle hastalığın tedavisi de oldukça zorlaşmaktadır. Süt hormonu, aslında insanların hamile olmadığı zamanlarda da bir miktar vücutta bulunmaktadır. Bu hormon süt üretiminin yanı sıra kadın üreme organının gelişimi ve fonksiyonunu yerine getirebilmesi için gereklidir. Bu hormon diğer hormonlar gibi beyinin alt kısmındaki hipofiz bezleri tarafından üretilir ve beyin kontrolünde salgılanır. Süt hormonu yüksekliğine neden olan birçok durum vardır. Bunlar;
Süt hormonu yükselmesi durumunda bayanlarda bazı sorunlar meydana gelmektedir. Bu sorunlardan en önemlisi kişilerde görülen adet düzensizliği problemleridir. Meydana gelen adet düzensizlikleri zamanla daha da artarak sancılara neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra kişilerde meme ucu akıntıları meydana gelebilmektedir. Özelikle gebeliğin son zamanlarında bu durum oldukça artacaktır. Bu sorunların haricinde bir diğer önemli belirti ise kişilerde yumurtlamanın bozulmasına bağlı olarak gebe kalamama durumudur. Bu durum çok yaygın bir şekilde görülen kısırlık nedenlerindendir. Kadınlarda eğer hamile kalamama durumları meydana geliyorsa ve bunun yanı sıra adet düzensizliği gibi durumlar var ise kesinlikle hormon testleri yapılmalıdır. Eğer süt hormonu yüksekliği gibi bir durumdan şüphe duyuluyorsa bu durumda kişilerde ölçümler bu hormon üzerine yoğunlaşmalıdır. Eğer bu hormonun ölçümü yapılacak ise yapılacak olan hormon testinin sabahları 10.00-11,00 sıralında yapılması gerekir. Bunun yanında kişinin aç olması sonuçların çok daha doğru çıkmasını sağlayacaktır.

Tedavisi: Süt hormonu yüksekliği sorununun tedavisi oldukça basittir ve birçok kişide yapılan tedaviler olumlu sonuçlara neden olur. Kişilerde küçük ilaç tedavileri uygulanmaktadır. Bu ilaç tedavileri sayesinde çok kısa bir zamanda süt hormonu yüksekliği ortadan kaldırılabilir. Fakat bu ilaçların çok düzenli ve aksatılmadan kullanılması gerekmektedir.
" } ] }