{ "title": "Serotonin Hormonu", "image": "https://www.hormon.gen.tr/images/serotonin-hormonu.jpg", "date": "20.01.2024 14:38:05", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "Serotonin Hormonu, Serotonin, insan beyninde nöronlar arasında iletişimi sağlayan bir çeşit transmitterdir. İnsanın duygusal durumuna göre eksilir ya da çoğalır, mutluluk, heyecan, zindelik, canlılık serotonin hormonu ile ilgilidir. Serotonin eksikliği kişiyi agresif, yorgun ve sıkılgan hissetmesine yol açar. Beynimiz serotonin salgıladığında damarlarımız sertleşir ve daralır, serotonin düzeyi düşünce damarlar genişler. Yapılan araştırmalarda migren ataklarında serotonin düzeyinin yüksek olduğu, atak geçtikten sonra serotanin düzeyinin düştüğü gözlenmiştir.

Serotonin Hormonu hangi durumda yükselir ve düşer?

İnsanın sıra dışı her hali serotonin düzeyini etkilemektedir. Yorgunluk, açlık, ışık, stres etkileyici örneklerdir. Kan şekeri düşüklüğü ve stres serotonin düzeyini düşürür. Kusmak, yüksek oksijen ve içinde aminler bulunan çikolata, peynir, portakal, domates, acı biber, süt serotonin düzeyinin yükselmesine neden olur.

Serotonin ve Uyku

Uyku ile serotonin salınımı arasında doğrudan bir ilişki vardır, serotonin salgısının yüksekliği uyanık, düşüklüğü uyuma isteğini ortaya çıkarır, tabi ki uyku isteği sadece bununla sınırlı değildir, bunun yanında melatonin hormonu ile de bağlantısı vardır, iki hormonun uyumlu çalışması neticesi uyku saati ayarlanır, gün ışığının ortaya çıkışı ile serotanin seviyesinin yükselir, melatonin seviyesi azalır. Güne başlangıç için uyarı niteliği taşıyan bu denklem bireyin uyanma isteğini ortaya çıkarır.

Seratonin'in vücudumuza diğer etkileri nelerdir?

Bunlardan başka kadınların adet dönemlerinde ostrojen hormonlarında meydana gelen düşüş, serotonin düzeyini düşürmekte böylece kan damarları genişleyerek migren ataklarının tetiklenmesine yol açmaktadır. Serotonin eksikliği ruhsal durumu doğrudan etkileyerek depresyon, anksiyete rahatsızlıkları baş gösterebilir, bunların tedavisi için serotonin kaybını önleyen ilaçlar kullanılır.

Serotonin Doğal Yollarla Nasıl Artırılır?

Konsantrasyon, ruh halimizin kontrolü, odaklanma, uyku döngüsü ve görülen rüyalar serotonin seviyesi ile ilgili faaliyetlerdir. Gün içinde serotonin seviyesi yükse olması gerekir. Serotonin düşüklüğünün en önemli nedeni dengesiz ve yetersiz beslenmedir, bunları aşırı kafein kullanımı, yüksek alkol alımı, diyet yiyecekler ve yapay tatlandırıcılar serotonin üretimini yavaşlatır. Serotonin seviyesini yükseltmek için aşağıdaki hususlara dikkat etmek gerekir.
" } ] }