{ "title": "Prolaktin Hormonu", "image": "https://www.hormon.gen.tr/images/prolaktin-hormony.jpg", "date": "20.01.2024 03:43:04", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Prolaktin hormonu, beyindeki hipofiz bezinden salgılanan iç salgı hormonudur. Hormonun kontrolü hipotalamus bölgesi tarafından yapılmakta ve PRL olarak tanımlanmaktadır. Hipotalamusta salgılanan TRH hormonu da prolaktin hormonunun salgılanmasını arttırır. Prolaktin hormonunun yüksek seviyede olması hiperprolaktinemi olarak tanımlanır. Vücuttaki görevi kadınlarda lohusalık ve emzirme sürecinde süt üretilmesi, yumurtlama ve adetlerin durmasını sağlamaktır. Emzirme döneminde kadının gebe kalması önleyen bu hormonun salgılanmasında sorun yaşanırsa, adet düzeninde bozulma meydana gelir, göğüslerden süt benzeri sıvıların gelmesine neden olur. Prolaktin hormonu hipofiz beziyle birlikte rahim dokusundan da salgılanır. Gebeliğin başlamasıyla birlikte miktarı artar. Doğumla birlikte emzirmeye hazırlık amacıyla göğüslerin büyümesini sağlar ve ağız sütü denen kolostrum üretimini gerçekleştirir. Kadının gebelik dışında prolaktin hormon seviyesi yüksek olursa, bu gebeliğin oluşmasına engel olur. Tüp bebek uygulaması için prolaktin hormonunun yüksek olması sorun olmaz. Bazı dönemlerde prolaktin seviyesinde düşüklük de görülebilir. Eğer doğumdan sonra göğüslerden süt gelmezse, bu prolaktin hormonundaki düşüklükten kaynaklanır.

Prolaktin hormonu neden yükselir?
Prolaktin hormonu yüksekliği belirtileri nelerdir?
Prolaktin hormonu yüksekliği tanısı ve tedavisi nasıl yapılır?

Hastalarda prolaktin yüksekliğine ait belirtilerin olması halinde, yapılan kan tetkiki sayesinde prolaktin hormonu seviyesi ölçülebilir. Hormonda yükseklik tespiti yapılırsa, hipofiz ve hipotalamus bölgesinde araştırma yapılır. Araştırma için kafada hipofiz bölgesinin röntgeni çekilir, BT ya da MR tetkikleri yapılabilir.

Prolaktin hormonu yüksekliğinin tedavisi için, öncelikle bunun sebebi tespit edilmelidir. Uygulanacak tedavi buna göre planlanır. Prolaktin hormonunun düşürülmesi içinde hastaya ilaç tedavisi uygulanır.
" } ] }