{ "title": "Prolaktin Hormonu Yüksekliği", "image": "https://www.hormon.gen.tr/images/prolaktin-hormonu-yuksekligi.jpg", "date": "19.01.2024 04:14:26", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Prolaktin hormonu yüksekliği, süt hormonu olarak da bilinen prolaktin, beyinde bulunan hipofiz bezi tarafından salgılanan iç salgı hormonudur. Hipotalamus bölgesinin kontrol ettiği ve buradan salgılanan TRH hormonu tarafından salgılanan prolaktin hormonu seviyesi yükselirse, hiperprolaktemi denilen sorun yaşanır. Prolaktin hormonu kadınlarda emzirme döneminde süt üretiminin yapılmasına, yumurtlama döneminde yumurta üretiminin yapımında ve adetlerin düzenlenmesinde etkili olur. Kadınların emzirme döneminde hamile kalmasına mâni olur. Eğer bu hormonun salgılanmasında sorun olduğu takdirde, adet sikluslarında düzensizlik yaşanır. Göğüslerden süt gibi salgı gelir. Bu hormon sadece hipofiz bezinden değil, rahim içi dokusundan da salgılanır. Hamilelik başladığı zaman hemen prolaktin seviyesinde yükselme olur. Doğum gerçekleştiğinde bebeğin emmesi için göğüslerde büyüme olur, kolostrum adı verilen ağız sütü üretimini gerçekleştirir. Prolaktin hormonu yüksekliği kadının gebe kalmasını engeller. Kadının bu aşamada gebe kalması sadece yardımcı üreme yöntemi tüp bebek sayesinde olabilir. Bu hormonun yüksekliği, düşük olmasından daha etkili olur.

Prolaktin hormonu yüksekliği neden olur?
Prolaktin hormonu yüksekliği hangi belirtilere neden olur?

Kadında adet düzeninin bozulması, özellikle sık âdet kanamalarının olması ya da âdet kanamalarının azalması hormonun yükseldiğinin en önemli belirtisidir. Bunun dışında kadının göğüslerinden süt gibi sıvının gelmesi, cinsel isteksizlik olması, gebe kalmakta zorluk çekilmesi, ağrılı cinsel ilişki olması, vajinada kuruluk sorunu çekilmesi de prolaktin yüksekliği nedeniyle yaşanabilir. Ayrıca nadiren baş ağrısı, görme bozukluğu gibi belirtilerde olabilir. Erkeklerde prolaktin hormonu yüksekliği olursa, göğüslerinde büyümeye, sertleşme sorunlarına neden olur.

Prolaktin hormonu yüksekliği teşhisi nasıl yapılır?

Prolaktin hormonu yüksekliği saydığımız bu belirtileri verir. Bu yakınmaları olanlara yapılan kan tahliliyle hormonun seviyesi tespit edilir. Daha sonra hormonun yükselmesine neden olan etkenin belirlenmesi için, hipofiz beziyle, hipotalamus incelenir. Bunun için röntgen çekilir, MR ve BT görüntüleme yöntemlerinden faydalanılır. Hormonun neden yükseldiği belirlendiğinde, buna uygun bir tedavi uygulanır. Bu arada prolaktin seviyesinin düşmesi içinde tedavi yapılır.
" } ] }