{ "title": "Mutluluk Hormonu", "image": "https://www.hormon.gen.tr/images/mutluluk-hormonu.jpg", "date": "21.01.2024 06:12:56", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Mutluluk hormonu, serotonin olarak adlandırılan hormon, sinir hücreleri arasında elektrik mesajlarını taşımakla görevli bir hormondur. Mutluluk hormonu serotonin beyinde salgılanarak, vücutta farklı bölgelerde üretilir. Merkezi sinir sistemi, mide-bağırsak kanalında bulunur. Merkezi sinir sisteminin de bulunan mutluluk hormonu, uyumayı, iştahı, hafızayı, öğrenme kabiliyetini, ruh halini, sosyal davranışları ve cinsel hayatı düzenlemek ile görevlidir. Mide-bağırsak kanalında bulunan mutluluk hormonu ise sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Birçok kişinin kullanmış olduğu antidepresan ve antianksiyete ilaçlarının çoğunluğu vücutta mutluluk hormonu gibi etki eder. Bu tür ilaçlar salgılanan mutluluk hormonunun hücrelerce emilmesini engeller ve hormon düzeyini arttırır.

Mutluluk hormonu düzeyinde yaşanan dengesizlikler ruh halini olumsuz yönde etkiler. Bu durum kişide depresyona yol açabilir. Mutluluk hormonunun eksikliği üç farklı nedenden dolayı yaşanabilir. Bu nedenler; beyin hücrelerinde mutluluk hormonun az üretilmesi, mutluluk hormonu üretiminde önemli yeri olan triptofan maddesinde yaşanan yetersizlik, reseptör alanlarının yeteri kadar olmamasıdır. Mutluluk hormonu üretimi azlığında bu üç nedenden biri oluştuğunda panik atak, depresyon, anksiyete bozukluğu ya da aşırı sinirlilik hali yaşanabilir. Bu nedenle mutluluk hormonu eksikliğinin depresyon şikâyeti ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Mutluluk hormonu eksikliği ayrıca uyku problemlerine de yol açabilir. Günümüzde uykusuzluğun neden kaynaklandığı tam olarak bilinmese de mutluluk hormonu ile alakalı olduğu düşünülmektedir. Mutluluk hormonu yüksek seviyede olduğunda uyanıklık hali, az olduğunda ise uyuklama hali yaşanabilir. Mutluluk hormonu sirkadiyen saati kontrol eden bir hormondur ve gün ışığından etkilenir. Gündüzleri serotonin düzeyinde artış yaşanırken melatoninde azalma olur.

Mutluluk hormonu gece uykuda rüya görülen evrelerde en az düzeyde olur. Seviyesi düştüğünde asetilkolin olarak adlandırılan nörotransmitter beyinde artmaya başlar. Bu nedenle antidepresan ilaçların birçoğu rüya görmeyi azaltır.

Kadın ve erkeklerde mutluluk hormonu

Yapılan araştırmalara göre kadınlara oranla erkeklerde mutluluk hormonu biraz daha fazla salgılanmaktadır. Ancak aradaki fark oldukça minimum seviyededir. Fakat her iki cins arasında serotonin düşüşüne bağlı yaşanan tepkilerde büyük fark vardır. Serotonin düşüklüğünde erkelerde tepki olarak daha fevri hareketler gözlense de depresyona girme olasılığı çok düşüktür. Kadınlarda yaşanan düşüklükte ise kadınların ruh halinde ciddi anlamda dalgalanmalar yaşanabilir. Bu nedenle de kadın ve erkeklerin mutluluk hormonunu farklı kullandığı düşünülmektedir.

Mutluluk hormonu nasıl arttırılır?

Mutluluk hormonu, ruh halini koruyabilmek ve uyku ve zihin problemlerinde önemli rol oynar. Düşüklüğünde farklı ruhsal problemler yaşanabilir. Bu tür problemlere maruz kalmamak için mutluluk hormonunun yüksek seviyelerde tutulması gerekir. Yetersiz ve düzensiz beslenme, aşırı sigara, alkol ve kafein tüketmek, yapay tatlandırıcı kullanmak, hareketsiz bir yaşam tarzı, stres gibi etkenler vücutta mutluluk hormonu üretimini baskılayabilir. Bu hormonunun üretimi basit doğal yollarla arttırılabilir.

" } ] }