{ "title": "Menopozda Hormon Tedavisi", "image": "https://www.hormon.gen.tr/images/menopozda-hormon-tedavisi.jpg", "date": "19.01.2024 15:25:19", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Menopozda hormon tedavisi, konusundan başlamadan önce menopoz nedir konusuna bir bakalım. Menopoz kelimesi İngilizce olarak moon pause kelimelerinden türemiş bir kelimedir. Moon Yani ay ve pause yani sonlanma anlamında kelimelerdir Türkçe karşılık olarak. Tıptaki tanımı ise adetten kesilme adetin kesilmesi, yumurtalıkların yumurta üretimini sonlandırması ve buna bağlı olarak da kadınlık hormonlarının salgılanmaması olarak gerçekleşir. Bilinenlerin aksine rahim değil yumurtalıkların işlevini kaybetmesi yeni yumurta üretimini gerçekleştirememesi anlamındadır aslına bakarsanız. Yumurtalıkların işlevini kaybetmesinden sonra da buna bağlı olarak kadınlarda bulunan estrojen ve progesteron hormonlarının üretiminin bitmesi sonucu olarak da adetten kesilme yani menopoz dönemi başlamış olacaktır.

Menopoz Dönemi Belirtileri Nelerdir?

Kısaca değinecek olursak 40 yaşının üzerinde her kadında görülen, genel belirtilere adet düzensizliği, adet gecikmeleri ile ortaya çıkan durumların görünmesine bağlı olarak menopoz dönemi düşünülmelidir. Bu konuda öncelikle gebelik testi yapılmalıdır, zira adet gören her kadın hamile kalma potansiyeline sahiptir. Laboratuvar testleri sonucunda kanda kan testi sonucuna bakılarak FSH, LH ve E2 kan değerleri sonunda FSH ve LH değerlerinde artma, E2 değeri yani estrojen değerinde azalma saptanmışsa ve 6 ay boyunca adet görme işlemi gerçekleşmemişse menopoz döneminin başladığı tanısı konulabilir. Erken menopoz 40 yaşında veya daha alt yaşlarda yumurtalıkların işlevini yitirmesi durumudur ki tıptaki ismi ile premetur menopoz olarak tanımlanır. Erken menopoz 30 yaşın altında gerçekleşmişse prematür over yetmezliği olarak tanımlanır bu da kadınlarda oldukça büyük sorunlara yol açması demektir. Prematür ovaryen yetmezliğinin sebeplerinin başında ailesel yani soya çekim olarak da bilinen genetik hastalıklardır. Diyabet, tiroit hastalıkları, kanser, sigara tüketimi veya rahim urları diğer erken menopoz sebepleridir.

Menopozda Hormon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Menopoz döneminde hormon tedavisi kadında eksik olan estrojen hormonunun dışarıdan eklenmesi ve karşılanmasıdır. Bu tedavi şekli tarihçe olarak 1960. Yıllarda kullanılmaya başlanan bir yöntemdir. Estrojen hormonu tek başına yüksek dozda verilmesinin riskleri de ortaya çıkmış, tek başına düşük dozda estrojen ve beraberinde diğer bir kadınlık hormonu progesteron hormonu ile verilmesi ile bu sorunlar ortadan kaldırılmıştır. Bu tedavinin yapılan klinik sonuçlarında ise menopoz dönemi sorunlarında ve kemik erimesinde azalma olarak gözlenmiştir. Menopoz dönemi estrojen tedavisinin yararları ise şu şekilde sıralanabilir.
Bütün kadınlarda adet dönemi öncesi kemik kütle kaybı yüzde 0,5 olurken menopoz dönemi sonrası bu kayıp yüzde 3 hatta 4 kadar varabilmektedir, bunun sonucu olarak da menopoz sonrası kadınlarda kalça kırıklıkları artma eğilimi göstermektedir. Hormon tedavisine adet kesilmesinden hemen sonra başlanması gerekmektedir, fakat adet gören kadınlarda ateş basması, terlemede artışların başlaması estrojen hormonundaki değişimlerin başlangıcı olarak da görülmektedir. Bu değişimler menopoz döneminden 1 veya 2 sene önce belirtilerini vermeye başlar. Bu belirtilerin başlaması ile de tedaviye başlanabilmektedir. Doğum kontrol hapları da estrojen içermekle beraber menopoz dönemi başlasa bile adet görmeye devam edilebilmektedir. Hormon tedavisi mutlaka Uzman bir jinekolg gözetiminde yapılmalı ve mutlaka ihmal edilmemelidir. Menopoza bağlı rahatsızlıkların ileride kadının yaşamındaki olumsuz etkilerin giderilmesi için tedavi şarttır ve kullanılan ilaçlar oral yoldan verilen ilaçlar mutlaka aksatılmadan kullanılmalıdır. Sağlıklı günler dileğimizle.
" } ] }