{ "title": "Lüteinleştiren Hormon", "image": "https://www.hormon.gen.tr/images/luteinlestiren-hormon.jpg", "date": "20.01.2024 11:51:52", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "

Lüteinleştiren hormon, kısaca Lh hormon olarak bilinen ve insan vücudunda üretilen kimyasal bir maddedir. Hipofiz bezleri tarafından üretilerek vücuda salgılanan bu hormon insanlarda üreme sisteminin kontrol edilmesinde görev yapmaktadır. Yani bu hormon ile canlılarda çoğalma gerçekleşir. Kadınlarda yumurtalar üzerinde etkili olan lüteinleştiren hormon, erkeklerde testosteron üretiminde etkin rol oynamaktadır. Yani Lh hormonu hem erkekler için hem de kadınlar için çok büyük bir öneme sahiptir. Bilindiği gibi erkeklerde karakteristik özelliklerin belirlenmesine etkili olan testosteron az ya da fazla salgılandığında çok ciddi sorunlar meydana gelmektedir. İşte bu hormonda testosteron üretimini doğrudan etkilemektedir. Bu hormon kadınlarda ise adet döngüsünün 1 ile 2. Haftalarında luteinizan hormonunu üretmek için yumurtalık foliküllerinni oluşturmaya başlar. Sağlıklı insanlarda bu durum sürekli olarak ve zamanında gerçekleşerek üremeyi mümkün hale getirir. İşte bu durumda kısırlık sorunlarının neden kaynaklandığınıda anlamış oluyoruz. Kısır olan erkeklerde ya da bayanlarda bu hormonun az salgılanması veya aşırı fazla salgılanması gibi durumları ortaya çıktığı için üreme sistemi dengeli olmaz ve kişilerde üreme gerçekleşmez. Bu hormon için tıbbi olarak çok büyük tedaviler yapılamaktadır. Fakat hormonun eksik ya da fazla salgılanmasına neden olan durum düzeltildiğinde sorun kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Bu nedenle ne olursa olsun eğer üreme olayı gerçekleşmiyorsa kişilerde hormon testleri yapılmalıdır.

Lüteinleştiren hormunun vücuda etkileri ve vücuttaki testi

Kadınlarda meydana gelen adet düzensizlikleri, yumurtlama bozuklukları gibi tedirgin edici durumlara neden olan en önemli hormon lüteinleştiren hormondur. Bu hormon aslında hormonlar arasında ana hormondur diyebiliriz. Çünkü diğer birçok hormonun artışından ya da azalışından bu hormon direk olarak etkilenmektedir. Aslında hormon testleri yaptıracak olan kişilerin en çok da bu hormona dikkat etmeleri gerekmektedir. Eğer sizlerde hormon testi yaptıracaksanız, bayanların adetin üçüncü gününde hormon testi yaptırması gerektiğini unutmayın. Çünkü bayanlarda bu hormon, en doğru sonucu adetin üçüncü günü verecektir. Bunun yanı sıra doktorunuz hormon testi sonrasında sizlerden idrar numunesi isteyebilir. Çünkü hormon yüksekliğinden emin olmak için ya da lüteinleştiren hormonun ne kadar fazla olduğunu öğrenmek için idrar testleri yapılmalıdır. Vücutta fazla gelen bazı hormonlar direk olarak idrara karışarak vücuttan atılır. Eğer fazla gelen hormon miktarı aşırı fazla ise bu durumda fazla olan hormonunun tümü atılamaz ve kısırlık durumu meydana gelir. Bu hormon sayesinde erkeklerde ergenlik dönemlerinde penisin büyümesi, bıyık ve sakal çıkması, koltuk altında kıllanma gibi durumlar sağlanırken, kızlarda da memelerin adet oluşumu, memelerin büyümesi gibi değişimler sağlanır. Bu hormon erkeklerde yaş ilerledikçe artmaktadır. Bu nedenle ergenlik dönemi değişimleri görülmeyen kişilerde doktor kontrolü altında lüteinleştiren hormon testleri yapılmalıdır.

Bebeklerde lüteinleştiren hormon

Lüteinleştiren hormon, aslında bebeklerde de bulunmaktadır. Fakat seviyesi son derece düşüktür. Bu nedenle bebeklik dönemlerinde herhangi bir işleve ya da değişime neden olmaz. Fakat doğumdan kısa bir süre sonra lh hormonu yani lüteinleştiren hormon seviyesi yükselir. Bu hormon bebeklerde 1. Yaşta oldukça alt seviyede olurken yaklaşık olarak sekiz yaşlarında ergenlik dönemine girmeden ve ikincil cinsiyet özellikleri gelişmeden lüteinleştiren hormon tekrar yükselir.
" } ] }