{ "title": "Lh Hormonu Yüksekliği", "image": "https://www.hormon.gen.tr/images/lh-hormonu-yuksekligi.jpg", "date": "20.01.2024 03:39:09", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Lh hormonu yüksekliği, hipofiz bezinden salgılanan Lh hormonu kadınların yumurta üretimini, adetlerini düzenleyen, erkeklerin testosteron yani erkeklik hormonu salgılanmasını destekleyen, sperm üretiminin yapılmasını sağlayan bir hormondur. Aynı Fsh hormonu gibi Lh hormonu da üreme organlarında ve gebe kalma konusunda etkilidir. Vücuttaki oranı yapılacak kan ve idrar tetkikleri sayesinde belirlenebilir. Lh hormonu kadınlarda yumurtalıkları harekete geçirmekte, rahim iç dokusunu etkileyerek adet görmesini sağlamakta ve hormon döngüsünün düzenli olarak işlemesine etki etmektedir. Yumurtalıklar hareketlendiği için özellikle östrojen ve progesteron hormonlarının dengede olması sağlanır.

Lh hormonu yüksekliği neyi ifade eder?

Kadınlarda Lh hormonu yüksekliği menopoza girildiğini, pkos sendromunu, cinsel gelişimin erken başlamış olduğunu, yumurtalıkların olmadığını ya da hasar gördüğünü anlatır. Erkeklerde Lh hormonu yüksekliği ise testislerin olmadığını ya da hasar gördüğünü anlatır. Sperm hücreleri işlevini yitirir ve baba olmayı zorlaştırır. Lh hormonu yüksekliği cinsel hormonların düzensiz olduğuna işarettir. Ergenlik daha erken yaşlarda başlar. Erkeklerde peniste büyüme, ses kalınlaşması, sakal, bıyık çıkması gibi ergenlik belirtileri erkenden görülür. Kızlarda ise göğüslerde büyüme, adet görme gibi ergenlik belirtileri zamanından önce olmaya başlar. Kadınlarda Lh hormonu değerleri adet döneminde farklılık gösterir. Yumurtlamadan önce yükselen östrojen hormonunun etkisiyle Lh hormonu da yükselir. Menopoz döneminde de artar. Kadınlarda yumurtlama tarihinin belirlenmesinde, yumurta uyarıcı tedaviler sırasında Lh hormonu değerleri oldukça önemlidir. Erkeklerde yaşla birlikte yükselen Lh hormonu, testosteron hormonunun düşmesine yol açar. Çocuklarda ergenlik döneminin başlamasında, bunun anlaşılmasında yine Lh değerleri dikkate alınır. Yumurtalık ve testislerde fonksiyon bozukluğu meydana gelirse, yumurtalık rezervi tespit edilecekse, Lh hormonu değerlerine bakılır.

Lh hormonu yüksekliği vücuttaki diğer hormonların salgılanmasına etki ederek, hormon dengesizliğine neden olur. Bu yüzden Lh hormonu seviyesi ölçülmeli ve normal değerlerine inmesi için tedavi uygulanmalıdır. Yetişkin kadınlarda Lh hormonu değeri normalde 5-25 IU/L olmalıdır. En yüksek değere adet döneminin ortasında ulaşır. Lh değer aralıkları farklılık gösterebilir. Bunun nedeni laboratuvarların farklı cihazlarla ölçüm yapmasıdır. Bu nedenle daha sağlıklı olması için, Lh değerinin takibi aynı sağlık kuruluşunda yapılmalıdır.
" } ] }