{ "title": "Köklendirme Hormonu", "image": "https://www.hormon.gen.tr/images/koklendirme-hormonu.jpg", "date": "21.01.2024 00:53:57", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Köklendirme hormonu, köklendirilmek istenen bitkiler için kullanılmaktadır. Oksin olarak adlandırılan hormonlar bitkilerin organ şekillendirmelerine yaradığından köklendirme işlemi kullanımı artmaktadır. Oksin kelimesi aynı zamanda büyüme anlamına gelmektedir. Hücre bölünmesi, hücre büyümesi, hücre ve doku farklılaşması gibi olayları düzenleyen en önemli hormondur. Günümüzde bu hormonlar oldukça fazla miktarda kullanılmaktadır. Bitkilere uygulanan bu yöntem ile bitkilerin daha hızlı meyve verim elde edilmektedir.

Fakat yapılan araştırmalarla bu bitkilerin kullanımı insan sağlığına büyük bir tehdit oluşturmaktadır. O nedenle çoğu insanlar bu hormonları içeren meyve ve sebzelerden uzak durmaktadırlar. İçerisinde yeteri oranda kimyasal madde içeren bu ürünlerin meyvelerin gen yapısını değiştirdiği yapılan araştırmalar ile ispatlanmıştır. Bu ilaçlar meyvenin ya da sebzenin çok daha hızlı büyümesini ve çürümesini önlemektedir. Bu nedenle gen yapısı değiştirilen meyve ve sebzelerin tüketilmesi uzmanlarca önerilmez. Bu hormonlar her bitkide aynı şekilde etki göstermeyebilir.

Köklendirme hormonlarının bazıları kullanım şekillerine göre sıvı haldeyken kullanılırken bazıları katı halde kullanılmaktadır. Köklendirme hormonunun oldukça farklı kullanım şekilleri vardır. Kullanım şekillerinden en fazla kullanılan yöntemde bitki gövdesi belirli bir yerden kesilerek yara oluşturulur. Bu yara üzerineköklendirme hormonubolca sürülür ve işlem tamamlanmış olur. Diğer bir kullanım şeklinde ise bitkinin yetiştirildiği toprağa bu maddenin enjekte edilmesidir. Böylece kimyasal maddeyi komple toprağa eklemiş olursunuz ve o bölgede yetişen diğer ürünlerde çokça etkilenmektedir. Bu nedenle bu yöntem çok fazla tercih edilmeyen bir yöntemdir. Köklendirme hormonunun başka bir kullanım şekli de bitkinin yaprak olan bölgelerine belli oranda hormonu püskürtmektir. Bu yöntemde en fazla kullanılan ikinci yöntemdir.

Köklendirme hormonlarını en fazla seri imalat yapan firmalar kullanmaktadır. Bu tüketim sırasını büyük tarlaları olup meyve sebze üreten çiftçiler takip etmektedir. Ziraat ile uğraşan birçok firma bu maddelerden kullanarak ürünlerinin daha hızlı ve daha güzel olmasını sağlamaya çalışmaktadır. Fakat bitki üretimi için bu hormonun kullanılması kesinlikle şart değildir.

Köklendirme hormonu evlerde kolayca yapılabilir. Bu yüzden dışarıdan yüksek miktarda para ödeyerek almanıza gerek yok. Köklendirme hormonunu ise sadece yetişmesi zor olan bitkiler üzerinde kullanmalısınız. Zaten hızlı yetişen ve hızlı dallanan bitkiler üzerinde kullanılması bu bitki için hiç iyi olmaz. Yani genel olarak köklendirme hormonu bahçe meraklılarında ve üretim yapan kişiler ya da firmalar tarafından çok fazla kullanılır. Fakat bu maddelerin insan sağlığına zararları kesinlikle göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

Köklendirme hormonunun bitkiye olan etkileri şöyle sıralanabilir
" } ] }