{ "title": "Kadınlarda Erkeklik Hormonu", "image": "https://www.hormon.gen.tr/images/kadinlarda-erkeklik-hormonu.jpg", "date": "18.01.2024 22:35:49", "author": "YAVUZ SELİM BAYRAM", "article": [ { "article": "
Kadınlarda erkeklik hormonu; yani (Testosteron) düşükte olsa bulunmaktadır. Kadınlarda erkeklik hormonu bulunduğu gibi erkeklerde de kadınlık hormonu (Östrojen) az da olsa bulunmaktadır. Genel olarak kadınlarda östrojen fazla testosteron az bulunur. Aynı şekilde erkeklerde de kadınlık hormonu az olurken erkeklik hormonu yüksek bulunur. Erkeklik hormonu olarak bilinen testosteronlar kadınlar da fazla veya eksik olarak bulunmasında bazı sorunlar oluşturmaktadır.

Kadınlarda erkeklik hormonunun faydaları nelerdir?

Kadınlarda erkeklere oranla %95 daha az salgılanan erkeklik hormonu üretirler, bu kadar az üretmeleri ne rağmen erkeklik hormonları az da olsa kadınlarda çok önemlidir, kadınların vücutların diri olmasını sağlar, saçlarda, kaşlarda ve koltuk altında kılların dökülmemesini sağlar, kadınlarda cinsel isteği uyandırır. Aynı zamanda birçok adet düzeni problemini ortadan kaldırır. Adet göremeyen bayanlarda ve sıcak basması şikâyeti olan bayanlarda tedavi edici özelliği vardır.

Erkeklik Hormonu Yüksekliği

Genelde kadınlarda erkeklik hormonu seviyesinin yüksekliği ergenlik döneminde görülmektedir. Erkeklik hormonu yüksekliğinin ilk belirtileri yüzde sivilceler oluşması, göğüslerin arasında, karın bölgesinde, kalça üzerinde ve bacakların üst kısmında siyah, kalın ve sert kılların oluşmasındır. Hormon bozuklukları nedeniyle oluşan kıllarda sürekli hormon uyarısı olduğundan epilasyon sonuç vermez. Bunun için epilasyon yerine bir endokrinoloji uzmanınca tedavi gereklidir. Kadınlarda görülen erkeklik hormonu fazlalığı adet düzensizliğine, adetten aşırı kan kaybına, kısırlığa, neden olur. Erkeklik hormonun çok daha yüksek görüldüğü kadınlarda ise vücudun kaslı, sesin kalın, yüz hatlarının sert görünmesine neden olur. Testosteron daha aşırı artarsa kadınlarda saçın dökülmesine klitoriste büyüme ve vajinada daralma oluşur. Kadınlarda en çok testosteron seviyeleri 18-23 yaşları arasında bulunur. Bu seviye yaş ilerledikçe azalma görülür. Kırk yaşındaki bir kadının erkeklik hormonu seviyesi yirmi bir yaşındaki bir genç kızın erkeklik hormonu seviyesinden yüzde elli daha düşük olduğu yapılan çalışmalarda görülmüştür. Kadınlarda erkeklik hormonu yumurtalıklarda, böbrek üstü bezlerinde, beyinde, az da olsa yağ dokusunda üretilmektedir. Kadınlarda erkeklik hormonu fazlalığı bazı sorunlar oluşturduğu gibi erkeklik hormonu eksikliğinin de bazı sorunlar oluşturduğu görülür. Bunlardan bazıları endişe hissetme, kendinden emin olamamak, çok duygusal olmak gibi sorunlar oluşabilir.

Kadınlarda Erkeklik Hormonu Eksikliği Nasıl Oluşmaktadır

Kadınlarda erkeklik hormonun düşmesinin bazı sebepleri erkeklik hormonu salgılayan enzimlerin eksikliği sebebiyle olur. Ancak en çok görülen sebep ameliyatla yumurtalıkların çıkartılması. Yumurtalıklar çıkarılınca kadınlık hormonları azaldığı gibi erkeklik hormonlarında da azalma oluşur. Kadınlık hormonu daha sonra doğum kontrol haplarıyla, hormon ilaçları ile takviye edilirken erkeklik hormonu takviye yapılmaz. Bir başka azalma sebebi ise böbrek üstü bezlerinin az çalışmasıyla erkeklik hormonunda azalmalar görülür. Erkeklik hormonunun düşmesiyle kadınların dış görünüşünde de bazı değişiklikler meydana gelir. Genellikle renkleri soluk olur, ciltte kırışıklıklar oluşur, ciltte kuruluk oluşur, vücudun bazı bölgelerinde koltuk altı, kaşlardaki kıllarda azalmalar meydana gelir. Kadınlarda erkeklik hormonun azalmasında bir başka etki ise psikolojik olarak kadınlar etkilenir.

" } ] }