{ "title": "Kadın Hormonları", "image": "https://www.hormon.gen.tr/images/kadin-hormonlari.jpg", "date": "19.01.2024 10:34:47", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Kadın hormonları, Kadın hormonları hormonları sinir istemi içerisinde birbirleri ile ilişki halindedir. Kadının yaşadığı adet döngüsünde bu hormonları belirlemede büyük rol oynar. Ayrıca kadın hormonları değişiklikleri sadece âdet kanamalarının olduğu dönemler değil, diğer olan günler arasında da kendini belli eder. Kadınlarda bulunan hormon değişikliklerinin etkileri bağışıklık sistemini, mide bağırsak faaliyetlerini, migreni, sinir sistemini etkileyen faktörler arasındadır. Kadınların adet döneminden sonraki zamanlara kadar olan bir aylık periyodunda salgılanan kadın hormonları içerisinde enerji düzeyini, psikolojik durumunu, içe ve dışa dönük hayat tarzını, tatlı ihtiyacını, kilosunu, beslenme şeklini etkileyen hormonlar sayesinde şekillendirir. Bu hormonlar kendi içerisinde işlevlere ayrılır.

Östrojen hormonları: Östrojen hormonu kadının vücudundaki enerjiye artırır. Det kanamasının başladığı günlerden yaklaşık olarak bir hafta süresinde vücut sürekli östrojen salgılar. Bu süreçte kadınlık hormonu olan östrojen en alt yapıda iken adet süresinde yavaş yavaş artmaya başlar. Det kanamasının başladığı günlerde kişinin üzerinde bulunan ağırlık ve yorgunluk hissettiği dönemin ardından; östrojen hormonu sayesinde kişide enerji yüklenmeye başlar. Vücutta bulunan ödemden kurtulur. Ayrıca uyuşukluk halinden kurtulup, daha dinç hale getirir. Ayrıca östrojen enerji düzeyini artırdığı için kadın ruhunda iyimserlik modunu güçlendirir. Bir hafta içerisinde insan ilişkilerinde daha başarılı olma hissi verir. Ayrıca östrojen salgısı iştah kontrolü sağlar ve diyete uyma konusunda başarılar sağlanmasını destekler. Diyet yapanların daha kolay kilo vermelerini sağlar. Çünkü motive edilen bir dönemdir. Östrojen hormonlarının düzeyi arttıkça sosyalleşme konusunda daha verimli olunur ve dışarı çıkarak insanlar arasında etkileşimde bulunması sağlanır. Bu dönemde kadınlar alışverişten zevk alırlar ve yaptığı aktivite gereken enerji ile yorulmadan hareket ederler. Ayrıca bu dönemde hesap, kitap gibi önemli konularda daha zeki olurlar.

Testosteron hormonu: Testosteron hormonu kadında özgüveninin yüksek olduğu dönemlerde kendini belli eder. Ayrıca bu hormon hafızayı keskinleştirir ve adet döneminden 1 hafta sonra kendini gösterir. Bir hafta boyunca salgıladığı ovulasyon döneminde östrojen miktarını iyice artırır. Kadınlık hormonu östrojen normal olarak salgılandığı gibi kadında da hemöstrojen hem de testestron hormonu doğal olarak bir arada yer almaktadır. Kadınlarda bulunan testosteron hormonu erkeklerin testosteron hormonuna göre yaklaşık olarak onda biri civarındadır. Testosteron hormonu ile kadınlar daha pozitif olurlar ve konuşmalarında kendilerini güvenini hissettirirler. Bu döneminde kadınların hafızaları daha keskin ve daha kuvvetlidir ve beyin düşüncelerinde daha hızlı oluşum meydana gelir. Ayrıca testosteron hormonu romantik hisleri tetikler ve bu testosteron hormonların etkisi ile cinsel istek hat safhaya ulaşır. Bu süreçte kadınlarda yumurtlamanın da etkisiyle hamilelik oluşumu sağlanır. Ayrıca testosteron hormonu ile çocuk istenmiyorsa korunmak gerekir. Ayrıca bu dönemin sonunda yavaş yavaş stres içinde eğilimli bir dönem başlar.

Progesteron hormonları: Progesteron hormonları adet sürecinden iki hafta öncesine denk gelir ve kadınların hormon değişiminin yaşadığı bir süreçtir. Bu hafta boyunca östrojen, testosteron hormonunun salgılanması azalır ve en önemlisi adet döngüsünün yarısında progesteron hormonu salgılanır. Bu hormonunun görevi cinsel ilişki sonra döllenme olarak kadının rahmini ve cinsel organını gebeliğe hazırlama görevidir. Hamilelik gerçekleşirse bu dönemde progesteron düzeyi artar ve gebelik gerçekleşmemesi halinde hormonda azalmalar görülür. Bu haftalarda cinsel ilişki ile hamile kalma riski olduğundan dolayı dönem sonlarına doğru yorgunluk kendini gösterir. Sosyal yaşamın gerektirdiği aktivitelerden uzak hissetme, uykuya eğilim, sabahları vücut sıcaklığında azalmalar gibi etkileri gösterir.

" } ] }