{ "title": "İnsülin Hormonu", "image": "https://www.hormon.gen.tr/images/insulin-hormonu.jpg", "date": "19.01.2024 00:54:13", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "İnsülin Hormonu, İnsülin sindirim sistemine bağlı olan pankreas bezi asıl görevleri hücrelerinin %99'u ile tüketilen besinlerin sindirimini kolaylaştıran enzimler yaparak bununla birlikte bağırsağa salgılamayı salgılamaktadır. Bir adacık şeklinde kümeleşen hücrelerden oluşan ve geriye %1'lik kısım ise beta hücresi diye adlandırılarak insülin hormonu üretimini sağlayan hücrelerdir. Bir arada kümeleşen hücreler sayesinde ilgili başka hormonların salgılanması sağlanır. Bu hormonlardan birisi de Glukagondur. Glukagon hormonu herhangi bir nedenle düştüğü takdir de kan şekeri düştüğünden kaynaklı olarak kalp ve beyin gibi yaşamsal organların zarar görmesinden kaynaklı olarak kan şekeri hemen yükseltmek amacıyla Glukagonlar harekete geçer ve Glukagon insülin tedavisi açısında hipoglisemi kan şekeri düşüklüğünden kaynaklığı olarak yaşanan rahatsızlığı acil tedavisi amacıyla kullanılan bir ilaç olarak bulunmaktadır.

İnsülin yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde 51 aminoasit ve moleküler ağırlığı 6000 Dalto olan bir protein hormonudur. Beta hücreleri ilk önce 84 aminoasitli tek zincirli şekilde ön hormon şeklinde proinsülini oluşturur. Hücreler bu bölünme sırasında poinsülini işlemeye başlamaktadır. Yeni işlemler bu esnada başka bir bölgede gerçekleşerek kullanılmak üzere hazırlanan insülin şekline gelir. Kullanılmaya hazır hale gelen insülin hormonu yiyecekler tüketilmeye başlandığı anda kan şekerinde ani yükselmelerden kaynaklı yükselmelere zarar vermesin diye hızla ve hazır halde kana karşılaşılacak şekilde hücrenin zar kısmına paketlenmiş biçiminde saklanması sağlanır.

Kandaki glikozun artması halinde glikoz hücrelere hızlıca girer. Beta hücrelerinde bulunan bir enzim hücre içinde önceden hazırlanması tamamlanmış olan adenozin tirfotfattan bir fosfat alarak hücreye giren glikozun altıncı karbon atomuna bağlaması sağlanır. Bu kimyasal reaksiyonu sunucunda ortaya bir glikoz ve altı fosfat molekülü ve ADP mülekili çıkar. Hücre içerisinde bulunan ATP düzeyi böylelikle azalarak hücrenin potasyum düzeyi, hürce dışındakinden yüksek olarak aradaki fark hücre mebranı elektriksel olarak polarize edilmiş olur. Bilimsel veriler ışığında insülin hormonunun oluşması ve gerçekleştirdiği tepkileri sıralı bir vaziyette sıraladık.

İnsülin Hormonu Gerekliliği

Vücut dokusunda organ ve dokuların sürekli olarak yapısını korumak amacıyla hücrelerin insülin hormonuna yani şeker ihtiyaç duymaktadır. Vücut için gerekli olan insülin yeterli miktarda üretilmediği taktirde vücut zamanla iflas edecek düzeye gelerek ciddi anlamda rahatsızlıklar oluşturabilir. İnsülin hormonu yapılan araştırmalar ışığında sunni yollar ile üretilerek bu hastalığı taşına veya vücudun insülin üretmediği takdir de suni olarak insülin takviyesi vücuda takviye edilebilmektedir. Uzmanları yapmış olduğu araştırmalar neticesinde insülin bazı durumlarda hücrelere gerekli hormonları üretmez böylesi bir durumla karşılaşan hastanın rahatsızlığını gidermek amacıyla doktorun incelemesi amacıyla birtakım hormon ve kan tahlilleri yapılır. Bu tahliller neticesinde Uzman doktor tarafından ilaç takviyesi verilmektedir. Böylelikle rahatsızlığın giderilmesi için tedavi başlamış olur. Beklenmeyen bir durum halinde hastalığın giderilmesi amacıyla doktorun vermiş olduğu tedavilere harfiyen uygulanmalıdır. Vücuttaki bir durum gözlemlendiği taktir de konu Uzman hekime bildirilmelidir.

" } ] }