{ "title": "Hormonlar ve Görevleri", "image": "https://www.hormon.gen.tr/images/hormonlar-ve-gorevleri.jpg", "date": "20.01.2024 11:04:08", "author": "Mervenur Elpit", "article": [ { "article": "Hormonlar ve Görevleri, Hormon sözcüğünün anlamı uyarmak ve harekete geçirmek anlamına gelmekte olup vücudumuzda ise büyümeyi, gelişmeyi, üremeyi ve bazı metabolik olayların incelenmesinde ve sağlanmasında vücudun sağlıklı olarak görev yapmasını sağlayan kimyasal yapılardır. Hormonal yapılar vücudumuzdaki salgı bezleri tarafından salgılanarak kan yolu ile diğer dokulara taşınıp orada etkilerini göstermektedirler. Miktar bakımından az salgılanan hormonların işlevsel bakımından çok kuvvetli etkiler göstermektedirler. Hormonlar kan yolu ile taşındıkları hücreye nasıl uyarılması ve davranması gerektiğini öğretmektedirler. Yani bir tür haberci olarak da görev yapmaktadırlar. Hormonlar görevleri bakımından 3 ana başlık altında incelenip ele alınmaktadırlar. Bu hormonlar ise büyüme ve farklılaşma, üreme, son olarak ise vücut dengesinin sağlanmasıdır diye bilmekteyiz. Günümüzde yaklaşık olarak 200'den fazla hormon keşfedilmiştir. Hormonlar sürekli bir birleri ile etkileşim içindedirler. Vücut dengesi ise bu etkileşim sayesinde sağlanmaktadır. Hormonların ölçülmesi idrar yolu ile veya tükürük salgısı ile ölçülebilmektedir.

Östrojen hormonu (Kadınlık hormonu)

Kadınların yumurtalıkları tarafından salgılanan ve üreme, menopoz, adet döngüsü gibi şeylerden sorumlu olan hormona kadınlık hormonu yani östrojen hormonu salgılamaktadır. Östrojen hormonu fazlalığı pek sık kadınlar da görülen bir hastalık değildir. Ancak doğum kontrol hapı kullananlarda veya menopoz sonrasında hormon re plasman tedavisinden sonra ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Östrojen hormonunun fazlalığı olduğu gibi östrojen hormonunun azlığı da görülebilmektedir. Bu hastalığın görülme sebepleri ise aşırı egzersiz, hipofiz bezi bozuklukları, kötü beslenme olarak bilinmektedir.

Kortizol hormonu

Kortizol ise sağlıklı ve enerji dolu olmayı sağlayan hormonumuzdur. Kortizol hormonun amacı fiziksel ve psikolojik stresi kontrol altına alır. Kortizol fiziksel ve psikolojik stresi kontrol altına alır. Kortizol hormonu stresli zamanlarda vücuttaki seviyesini yükseltmektedir. Bu da yüksek tansiyona, yorgunluğa yüksek kolesterole, mide ülserine sebebiyet verebilmektedir.

Melatonin hormonu (Uyku hormonu)

Melatonin hormonu beyinde epofiz denilen bezde üretilmekte olup canlıların uyumasına yardım etmektedir. Güneş battıktan sonra kişideki kortizol seviyesi düşerek melatonin hormonunun olduğundan çok daha fazla melatonin hormonunun üretilmesi ve salgılanmasına neden olmaktadır. Aynı zamandan melatonin hormonu serbest radikallerde savaşan bir antioksidandırlar da diyebilmekteyiz. Melatonin hormonunun kanseri önlediği de düşünülmektedir. Canlı eğer uyku problemi yaşıyor ise ya da uykuya geçmekte zorlanıyor ise vücuttaki melatonin hormonunun dengesizliği söz konusudur. Vücutta eğere fazla kortizol üretiyor ise buna bağlı olarak melatonin hormonu dengesizliği ortaya çıkabilmektedir. Kişi de melatonin eksikliği görülüyor ise doktora gözükmeli ve doktorun vereceği ilaçları kullanmalı bunun yanı sıra uyku saatinden daha önce yatağa girmelidir.

Testosteron hormonu (Erkeklik hormonu)

Testosteron hormonu olarak bilinen erkeklik hormonu kadınlar da ve erkekler de ana seks hormonu olarak bilinmektedir. Testosteron hormonu salgılanması vücuttaki beslenmeye, fiziksel aktivitelere ve kişisel ruh hallerine göre doğru miktarda salgılanmasını sağlamaktadır. Yapılan araştırmalarda günlük aktivitelerin azlığı, hareketsiz yaşam, sigara ve alkol kullanımı kişinin erken yaşta andropoza girmesine neden olabilmektedir.

DHEA hormonu (Yaşlanmayı engelleyici hormon)

Vücudumuzda adrenalin bezlerinde ve diğer kısımlarında üretilmektedir. Yaşlanmayı engelleyici hormon bilimsel araştırmalara göre bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği vardır. Bunun yanında depresyonu uzaklaştırıcı ve kortizol fazlalığı ile oluşan etkileri düzenlediği bilinmektedir. DHEA hormonu doktor reçetesi ile alınması gereken bir hormondur.
" } ] }