{ "title": "Hormon Tahlili", "image": "https://www.hormon.gen.tr/images/hormon-tahlili.jpg", "date": "23.01.2024 06:17:15", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Hormon Tahlili, Hormon, vücudun içerisinde özel bezler tarafından salgılanan ve vücudun dengesini ve yapısını belirgin bir şekilde değiştirip vücudu harekete geçiren organik bir bileşiklere verilen isimdir. Kan tetkikleri ile yapılan hormon ölçümleri ile hastalıkların teşhisi, hastalıkların seyri belirlenmektedir. Hormon testi birden fazla testten oluşmaktadır. Yapılması diğer testlere göre zor olduğundan, daha maliyetli bir test türüdür. Rutin bazal hormon tahlillerini her merkezde yaptırılabilir, özel testleri ise belirli merkezlerde yaptırılır. Hormon testi yapıldığı sebebe göre en uygun zamanda yapılması gereklidir yani adet görme ile alakalı ise en uygun zamanda yapılması testin doğruluğunu etkilemektedir. Aylık adet döngüsünde kadının hormonal dengesi sürekli olarak değişim gösterir. Bunun için en doğru zaman adet başlangıcının 2. Gün ile 5. Güne kadar hormon testinin yapılması ve en iyi neticenin alınması gereklidir. Hormon testi standart bir uygulama olarak aç karnına yapılmalıdır.

Hormon tahlili: Hormon tahlillerinde her hormonun tahlil verme ve şekli değiştiğinden en uygun zamanı doktorunuz verecektir. Bu tahliller kısaca şunlardır;

LH: Adet döneminin ortasında yükselmeye başlayan ve yumurtlamayı gerçekleştiren LH hormonu, yumurtayı çatlatan temel hormonlardandır. Bunun oranı LH / FSH oranı adetin başlangıç günü normal olarak 1'den büyük olmalıdır. Bu değerin 2,5'ten büyük olması durumunda polikistik over sendromunun olabileceği akla gelir.

Prolaktin: Kadında süt salınımında önemli bir yeri olan prolaktin hormonunun yüksekliği gebeliği engellemektedir. Bazı durumlarda nedeni belli olmadan yükselebilen bu hormon, aynı zamanda tiroit bezleri az çalıştığı durumlarda da yüksek oranda olmaktadır.

Testosteron: Erkeklik hormonu olarak da bilinen bu hormon, polikistik over sendromu denilen hastalık sahibi kadınlarda, adet düzensizliği olanlarda, tüylenme sorunu olanlarda yüksek çıkmaktadır. Bu sorunları bulunan kişilerin testosteron hormon testi yaptırması tavsiye edilmelidir.

DHEAS: bu erkeklik hormonu böbrek üstü bezlerinden salgılanmaktadır. Özellik ile aşırı tüylenme sorunu olan kadınlarda, böbrek üstü bezi hastalıkları olanlarda bu hormon değeri testte yüksek çıkabilir.

AMH (Antimüllerien hormon): Adet döneminde yapılan AMH hormon testi ile yumurtalıkların kapasitesi diğer testlere oranla daha iyi belirlenmektedir. Hormon testinin sonucuna göre değer 1 ng / ml altında ise yumurtalık rezervinin düşüklüğü belirlenmiş olur.

FSH: Kadınlarda doğumla beraber yeni yumurta hücresi üretilmez doğumun ardından her ay yumurta rezervinde azalma olur. FSH hormonu hem yumurta hücresinin büyümesinde hem de yumurtanın gelişmesinde rol oynamaktadır. Genellikle adetin ilk 5 günü içinde yapılacak FSH hormonu ölçümü ile, yumurtalık rezervi detaylı olarak görülmektedir. Alınan değer 12 mlU / ML üzerinde olması durumunda yumurtalık rezervinde sorun olduğu ya da kötü yumurtalık olduğu şeklinde yorumlanır.
" } ] }