{ "title": "Hormon Dengesizliği", "image": "https://www.hormon.gen.tr/images/hormon-dengesizligi.jpg", "date": "19.01.2024 07:14:24", "author": "özlem eren", "article": [ { "article": "Hormon dengesizliği, oldukça geniş bir kavramdır. Hormon dengesizliği ya da bozukluğu sadece kadınları kapsamaz erkeklerde ve çocuklarda da görülebilir, hormon dengesizliği bir hormonda görülebileceği gibi bütün hormonları da kapsayabilir. Vücudun içinde bulunduğu durum hormon dengesizliğine sebebiyet verebilir. Erkeklerde bazı hormonsal bozukluklar olabilir, ancak kadınlar acısından düşünüldüğünde özellikle vücutta tüylenme, kısırlık, adet dönemindeki düzensizlik ilk akla gelen sebepler olabilmektedir. Örneğin; insanın yaşam şekli, kullanılan ilaçlar, görülen tedaviler, hamilelik dönemi ya da menopoz gibi süreçlerde hormonda ciddi anlamda bir dengesizlik görülebilir.

Ülkemizde hormon dengesizliği ya da bozukluğunun en çok görüldüğü yer, genç yaşta kıllanma ya da tüylenme olarak bilinir, ancak bu çok doğru bir düşünce değildir, çünkü kıllanma ya da tüylenmenin sebebi sadece hormonda oluşmuş bir dengesizlikten kaynaklanmaz kişinin ten yapısıyla da alakalı olabilir ya da ciddi başka rahatsızlıkların belirtisi de olabilmektedir. Bu gibi halk arasında yayılmış her hastalığı da hormon dengesizliğine bağlamamak gerekir, içinde bulunduğunuz durumun bir başka önemli sebebi olabilir çok geç kalmadan doktora gitmeniz gerekmektedir. Genellikle kadınlarda çok az hastalıkların sebebi hormonların dengesizliğinden kaynaklı olmaktadır. Kadınlar da her adet dönemindeki sıkıntı ya da gebelikte yaşanan sıkıntılar, yapılan tahlil sonuçlarına göre hormonsal olmadığı çoğu zaman görülmüştür.

Hormon dengesizliği neden olur?

Günümüzde hormon da oluşan dengesizliklerle oldukça sık karşılaşılmaktadır. Genç yaşta görülen hormonsal bozukluklar olduğu gibi yaş ilerledikçe de hormon düzensizliği ortaya çıkabilmektedir. Adet düzensizliği, menopoz, tiroit ile alakalı sıkıntılar ve ayrıca diyabet gibi sorunlarda da hormonsal dengesizlikler görüle bilinir.

Doğum kontrol hapı kullanmakta vücudun kimyasal yapısını bozabilir ve hormonsal sıkıntılara sebebiyet verebilir. Hamilelikte de genellikle, hamileliğin ilk aylarından başlayarak doğuma kadar olan sürede ve hatta doğum sonrasında bile vücutta oluşan hormon dengesizliği kendini gösterir, şunu da unutmamak gerekir ki bazı insanlasın bünyeleri kuvvetli iken zayıf bünyeye sahip insanların hormonsal dengesizliğe daha yatkın olduğu ortaya çıkmıştır.

Uyku düzensizlikleri, hareketsizlik, yanlış diyet uygulamaları, yaşanılan stresler de hormonsal dengesizliğe sebebiyet verirler.

Hormon dengesizliğinin belirtileri nelerdir?

Kadınlarda, hormon dengesizliğinde genellikle düzensiz ve de çok fazla ağır kanamalar görüle bilinir. Adet öncesinde de yaşanan ruh halindeki sıkıntılar hormonsal dengesizlikten kaynaklı olabilir. Bunun dışında hormonal bozukluk olan kişilerde; uykusuzluk, iştah kaybı, kilo artışı, cinsel isteksizlik, hararetlenme, geceleri terleme, huzursuzluk, konsantre olamama gibi durumlar görülür.

Hormon dengesizliği tedavisi nasıl yapılır?

Hormon dengesizliğinin durumuna göre, yani kişi hormondaki bu düzensizliği kendi yöntemleriyle giderebiliyorsa ilaç kullanmasına gerek görülmez, çünkü adet dönemi olsun, menopoz dönemi olsun bunlar o süreçler gecene kadar ki sıkıntılardır, o süreçler geçtikten sonra rahata erişilecektir.

Hormon dengesizliğinden dolayı doktora başvurulduğu durumlarda doktor, hormonal bozukluğu azaltmak için ilaçla beraber yaşam şeklinde değişiklik önerebilir. Bu değişiklik kişinin hayatını düzenlemesiyle mesela düzenli uyku, doğru diyet, düzenli egzersiz yapma etkenler vücudun kimyasal yapısını düzelteceği gibi ruhsal yapısını da toparlar.

Hormonel dengesizlikte genellikle sentetik hormonlar için ilaç önerilir, yaygın olarak sentetik progesteron ve östrojen hormonu hormonal dengesizlikler de reçete edilmektedir.
" } ] }