{ "title": "Hormon Bozukluğu", "image": "https://www.hormon.gen.tr/images/hormon-bozuklugu.jpg", "date": "19.01.2024 12:36:22", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Hormon Bozukluğu, çoğunlukla hormon bozukluğu denildiği zaman geniş anlam içermektedir. Yalnızca gebelik ve kadınlar ile alakalı olan hormonal durumu kapsamamaktadır. Ayrıca vücuttaki diğer bütün hormonlarda meydana gelen bozuklukları da kapsamaktadır. Hatta erkelerde bile bazı hormonal bozukluklara rastlamak da mümkün olmaktadır. Fakat genel olarak hormon bozukluğu denildiği zaman kadınlarda ilk olarak akla gelen hormon bozukluğu adet dönemlerinde ortaya çıkan düzensizlikler, kısırlık ya da tüylenme ile alakalı olan hormon bozuklukları ilk akla gelenlerdir. Çoğunlukla kadınlarda en az hastalık olarak ortaya çıkan hormon bozukluğu sebebi ile gelişmektedir. Çünkü kadınlarda ortaya çıkan tüylenme, kısırlık ve adette meydana gelen düzensizliklerin sebebi olarak hormon bozukluğundan kaynaklanmamaktadır.

Hormon Bozukluğu Belirtisi, aslında yaşanan bu durumların çok az olan kısmında hormon bozukluğu ile alakalı olarak meydana gelmektedir. Ayrıca hormon bozukluğu ifadesinin kullanıldığı en sık olan durumlar ise kişinin henüz genç yaşta olmasına rağmen karşılaşmış olduğu kıllanma ya da aşırı derecede tüylenmede meydana gelen artış durumlarıdır. Bu durum genel olarak \"hirsutismuz\" ismi ile ifade edilir ve bu durumda kişinin hormon değerleri normal şekilde ortaya çıkmaktadır. Çünkü kişiye uygulanan tahlillerde genellikle hormon değerleri normal olarak çıkmaktadır. Toplum içerisinde bu durum çoğunlukla hormon bozukluğundan kaynaklı olarak ifade edilse bile, bu bilgi doğru değildir.

Hormon Bozukluğu Aşırı Tüylenme, bu durum özellikle kişide ortaya çıkan hormon bozukluğundan dolayı gelişebileceği gibi, aynı zamanda en çok yapısal olarak (Esmer tenlilerde) görülmektedir. Fakat bazı ırktan olan kişilerde bu tüylenme durumu normal oranda iken, hastalarda ise bu tüylenme miktarı fazla olarak rahatsız edebilir. Kadınların en sık olarak yaşadığı polikistik over sendromundan kaynaklı olarak aşırı tüylenme durumları görülebilmektedir. Fakat bazı aşırı tüylenme durumlarında ise kişinin hormon değerlerinde artışlara rastlanılmaz.

Hormon Bozukluğu Adet Düzensizliği, en sık olarak hormon bozukluğu ifadesinin kullanıldığı diğer bir durum ise kişide meydana gelen adet düzensizliğidir. Çoğunlukla ortaya çıkan adet dönemindeki düzensizlik kadınlık hormonu olan (FSH, östrojen) hormonlarında ortaya çıkan bozukluklardan kaynaklı olarak gelişebilmektedir. Ayrıca bazı guatr (TFT, T3, T4) hormonlarında meydana gelen bozukluklar ile de alakalı olabilmektedir. Ancak çoğunlukla adet düzensizliği yaşayan kadınların yaklaşık olarak %80 -%90 civarında herhangi bir şekilde hormon bozukluğu durumu ile kesinlikle karşılaşılmamıştır. Çoğunlukla uygulanan tahlillerin sonuçları hep normal olarak çıkmaktadır. Bu nedenle kişide ortaya çıkan adet düzensizliğinde hormon bozukluğundan bahsedilmemelidir. Genellikle kadınlarda meydana gelen adet düzensizliğinin ilk sebebi olarak, stres, çeşitli kullanılan ilaçlar, emzirme ve depresyon durumları gibi pek çok neden adet düzensizliği durumuna yol açabilmektedir. Ayrıca diğer hastalıklardan dolayı kişide adet düzensizliği ortaya çıkabilir.

Hormon Bozukluğu TSH, beyinde mevcut olan hipofiz bezinden salgılanmaktadır. Çoğunlukla boyun bölgesinde mevcut olan tiroit bezinin uyarılması ile (T3 -T4) hormonlarının salgılanmasını sağlamaktadır. Ayrıca tiroit hormonlarının özellikle vücut içerisinde pek çok görevi olmasından dolayı TSH'da meydana gelen bir bozukluk farklı şekilde etkilenmeye sahip olmaktadır. Hatta guatr hastalığından dolayı tiroit hormonlarında bozukluklar meydana gelmektedir.
" } ] }