{ "title": "Hormon Bozukluğu Kıllanma", "image": "https://www.hormon.gen.tr/images/hormon-bozuklugu-killanma.jpg", "date": "20.01.2024 12:07:54", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "Hormon bozukluğu kıllanma, Hormonların dengesinin bozulması vücutta birçok değişiklikleri meydana getirir. Hormonları bozulması ve yavaşlaması veya hızlı çalışması çoğunlukla günlük yaşamımızda hareketsizlikler, yediğimiz şekerli gıdalar, triod bezlerinin dengesiz çalışmaları hormon bozukluğuna sebep olan faktörlerdir.

Hormon bozukluğu neden olur?

Hormon bozukluğu bayan ve erkeklerde farklı şekilde görülür. Bayanlarda östrojen, erkeklerde ise androjen hormonları bulunur. Östrojen hormonda tüyler dökülür androjen hormonunun fazlalığında ise kıllanma meydana gelir. Vücutta oluşan kıllanmanın bir kısmı ince renksiz tüy şeklinde olurken diğer kıllanma ise kılların daha kalın ve uzun olarak görülür. Vücuttaki kılınmalarının sebeplerden biri de genetik olabilir. Ailede kıllı kişiler bulunanlarda irsi çekme nedeniyle aile bireylerinin kıllı olması olanağı yüksek olur.

Ergenliğe ermiş kızların vücudunda yüzlerinde cansız renksiz ince tüylerin (Velüs tipi) kalın hızlı büyüyen kalın kıllanma (Hirsutizm) şeklinde görülür. Tıp dilinde hirsutizm denilen kıllanma en çok vücudun meme uçlarında, bıyık bölgesinde, çene altlarında, karında, iki göğüs arasında, vücudun üst kısmında oluşmasıdır. Bu kıllanmaya sebep olarak vücuttaki androjen artışı gösterilir.

Bir birey ergenlik döneminde hormonlar salgılamaya başlar yaşlandıkça hormon düzeyleri değişir. Bayanlarda aşırı kıllanma erkeklerde ise androjen alopesi meydana gelir. Bunun tedavisi hormon ilaçları başta olmak üzere beslenme ve yaşam stili etkili olmaktadır. Androjen hormon fazlalığı karında, yüzde, göğüslerde kıllanmaya, yüzde sivilcelere aknelere sebebiyet verir.

Kıllanma genç bayanlara oranla yaşı ilerlemiş bayanlarda daha sık görülmektedir. Yası ilerlemiş menopoza girmiş bayanlarda da hormon değişikliği nedeniyle kıllanma olur. Kadınlarda kıllanmanın bir nedeni ise yumurtalık hastalıklarıdır. Yumurtalıklarda irili ufaklı kistlerin oluşması, yumurtlama işleminin olmaması vücudun tamamen dengesini bozar.

Hormon bozukluğunda kıllanmanın tedavisi nasıl yapılır?

Hormon bozukluğu olan genç kızlarda büyük sorun haline gelen kıllanma sorununu gidermek amacıyla hormon dalında Uzman olan endokrinoloji uzmanlarına gidip tedavi olmak isterler. Uzman doktorlar kıllanmanın sebeplerini araştırmak için laboratuvar da bazı testler yapılır. Test sonucu yapılacak kıllanmanın nedenlerini bulup tedaviye başlanır.

Tedavi esnasında vücuttaki bazı hormon değerlerini düşürmek amaçlı ilaç tedavisinin yanında lazer tedavisi yapılır. Lazer tedavisi kılların köküne elektrik akımı vererek kıl köklerini birkaç seans da yok edilir. Lazer tedavisinde en iyi sonuç alınır. Redüktas enzimlerini azaltarak ciltteki kıllanma azaltılır, kıllanma böbrek üstü kaynaklı ise kandaki DHES ilaçlarda düşürülür. Hormonlar nedeniyle kıllanma hormon ilaçlarıyla tedavi edilir. Kıllanma tedavisine fark edildiği an başlanırsa başarılı olunur.
" } ] }