{ "title": "Fsh Hormonu", "image": "https://www.hormon.gen.tr/images/fsh-hormonu.jpg", "date": "19.01.2024 14:54:30", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Fsh hormonu hem kadınlarda hem de erkeklerde bulunan ortak bir hormondur. Bu hormon kısaca insanlarda uyarıcı hormon olarak görev yapmaktadır. Fsh hormonu, diğer hormonlar gibi insanlarda hipofiz bezleri tarafından üretilir. Hipofiz bezleri ise kafatasının ortasında ve gözün arka kısmında bulunan bölgelerde yer almaktadır. İki hipofiz bezi sayesinde vücuda ihtiyaç duyulan birçok hormon üretimi gerçekleşir. Burada üretilen hormonlar sayesinde vücutta bulunan birçok organ görevlerini dengeler. Hipofiz bezinde üretilen Fsh hormonu, vücuttaki endokrin adı verilen organlar sayesinde vücuda salgılanır ve vücutta etken bir özellik gösterir. Fsh hormonu, adını İngilizce bir terim olan Follicle Stimulating Hormone kelimelerinin baş harflerinden almıştır. Tıbbi olarak bu hormona da aynen bu şekilde isim verilmektedir. Fakat Türkçede bu hormon direk olarak uyarıcı hormon olarak bilinmektedir. Fsh hormonu kadınlarda ve erkeklerde farklı şekillerde görev yapsa bile sonuç olarak yaptıkları görevler aynı noktalarda etki göstermektedir. Bu hormon erkeklerde testisler içerisinde bulunan sertoli hücrelerine ve spermin üretiminin gerçekleştiği seminifer tüplere gönderilirken kadınlarda, yumurtalıklarda bulunan folikulleri uyararak büyümelerin meydana gelmesini sağlar. Bu nedenle Fsh hormonunun direk olarak cinsel farklılaşmayı sağladığını ve aynı zamanda kadınlarda yumurta, erkeklerde sperm gelişimini etkilediğini söyleyebiliriz. Bu hormonların her insanın vücudunda bir normal değeri bulunmaktadır. Bu değerlerin altına inildiğinde ya da değerlerin üzerine çıkıldığında çeşitli sağlık problemler meydana gelir.

Kadınlarda Fsh hormonu

Menopoz dönemlerine yaklaştıkça artış göstermektedir. Artan Fsh hormonu, yavaş yavaş kişideki cinsel gelişimin artmasına neden olsa bile hormonal dengesizlikler nedeni ile bebeğin oluşumunu imkânsızlaştırmaya başlayacaktır. Bu nedenle menopoz dönemlerine doğru kadınlarda olumsuzluklar meydana gelebilir. Gençlerde ise daha çok ergenlik dönemleri öncesinde Fsh hormonu, ciddi bir azalma göstererek etkilerini kişilere gösterir. Bu hormon her ne kadar ergenlik öncesinde azalsa bile daha sonraki zamanlarda ciddi bir artış göstermektedir. Bu sayede kişilerde cinsel gelişim ergenlikle birlikte hızlı bir şekilde görülür. Bunun yanı sıra hipofiz bezlerinde meydana gelen olumsuzluklar nedeniyle Fsh hormonlarında azalmalar görülür. Bu durumlarda kişinin uyarıcı hormonlarındaki azalma durumu nedeniyle çok ciddi sorunlar ortaya çıkacaktır.

Fsh hormonu nasıl ölçülür ve nasıl düşürülür?

Fsh hormonunun ölçümü için öncelikle kişinin bir miktar kan numunesi vermesi gerekmektedir. Bunun için doktora giderek gerekli kan numunesini verin. Bazen doktorlar kişiden idrar numunesi de isteyebilmektedir. Bu şekilde yapılan hormon testleriyle sadece Fsh hormonunun değil, aynı zamanda diğer birçok hormonunun değerini öğrenebilirsiniz. Normalde kadınlarda Fsh hormonu değerinin sıfır ile beş arasında olması gerekmektedir. Eğer kişideki Fsh hormonu seviyesi on ve üzeri ise kişide tehlikeli durumların olabileceğinden şüphe edilmektedir. Eğer kişilerdeki Fsh hormonu bu seviyenin üzerinde ise kişinin hamile kalması oldukça zorlaşacaktır. Bu nedenle kısırlık nedeni demek doğru olabilir. Çünkü Fsh hormonu ile gebe kalma ihtimalinin azalması direk olarak doğru orantılıdır. Bu gibi durumlarda doktorlar hastaları için ilaç tedavileri uygularlar. Yapılan ilaç tedavileri ile bu hormonun seviyesi düşürülmeye çalışılır. Bazı insanlarda bu hormon ilaçlar sayesinde ve kişinin beslenme düzenine göre düzelme gösterse bile bazı kadınlarda bu hormon seviyesi düşürülemez ve kısırlık meydana gelir. Aslında bu durum erkeklerde de aynı şekilde seyreder. Bunun yanı sıra sizlerde isterseniz doktorunuzun yazacağı ilaçların yanı sıra bitkisel malzemelerden kürler hazırlayarak bu hormonun düşürülmesini sağlayabilirsiniz. Fakat kürü kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
" } ] }