{ "title": "Fsh Hormonu Yüksekliği", "image": "https://www.hormon.gen.tr/images/fsh--hormonu-yuksekligi.jpg", "date": "19.01.2024 23:16:01", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Fsh hormonu yüksekliği, Fsh hormonu kadınlarda ve erkeklerde üreme üzerinde etkili bir hormondur. Cinsel hormonların salgılanmasını, cinsel farklılığın oluşumunu sağlar. Kadınlarda yumurta hücresi, erkeklerde de sperm hücresi üretimini etkiler. Bu hormon folikül uyarıcı hormondur. Kadınlarda hipofiz bezinden salgılanarak, yumurtalıklarda bulunan folikülleri uyarır ve büyümelerini sağlar. Erkeklerde olan sertoli hücrelerini, sperm oluşturan seminifer hücreleri etkiler. Sertoli hücrelerden inhibin hormonunun salgılanması sağlanır. Bu Fsh hormonunun hipofizden fazla miktarda salgılanmasına engel olur. Herkeste bulunan Fsh hormonunun düşüklüğü ve yüksekliği çeşitli sorunların yaşanmasına neden olur. Yaşın ilerlemesiyle birlikte Fsh hormonu seviyesi de yükselir. Kadınlarda adet döneminin 3. Günü Fsh hormonu seviyesi 10'dan düşük olmalıdır. Fsh hormonu yüksekliği kadınların gebe kalma olasılığını düşüren bir etkendir. Kısırlıkla karşı karşıya kalınabilir. Erkelerde Fsh hormonu yüksekliği de sperm sayısının azalmasına neden olarak, baba olma olasılığını düşürür.

Fsh hormonu yüksekliği neden olur?

Fsh hormonunun yüksekliğinden bahsetmek için, öncelikle Fsh hormonu değerlerinin tespit edilmesi gerekir. Fsh hormonu seviyesi özellikle kısırlık sorunu bulunan, adet düzensizliği olan kişilerde önemli bir unsurdur. Kanda Fsh ölçümü âdet kanamasının üçüncü gününde yapılmaktadır. Bu zamanın dışındaki günlerde hormon değerleri yanıltıcı çıkabilir. İleri yaşlarda kadınlarda yumurtalık rezervi azaldığından, Fsh seviyesi de yükselir. 35 yaşından itibaren yükselmeye başlar, 40 yaşla birlikte hızlı bir yükselişe girer. Ayrıca yumurtalıklardaki hasar, yumurtalığın operasyonla alınması ya da bir bölümünün alınması gibi durumlarda Fsh hormonu yüksekliği ortaya çıkar. Kullanılan ilaçlar, doğum kontrol hapları Fsh hormonunda yükselmeye neden olmaz.

Fsh hormonu yüksekliği gebeliği zorlaştırır

Detin 3. Gününde ölçülen Fsh değeri 10'un altında olursa, kadının gebe kalma şansı azalır. Oranın 15 ve üzerinde olması halinde gebe kalma şansı çok zorlaşır. Fsh hormonunun yüksekliği oranında kadının gebe kalma olasılığı bulunmaktadır. Gebelik kendiliğinden olsa da tüp bebek gibi yardımcı üreme yöntemleri kullanılsa da Fsh hormonu gebe kalmaya etki eden bir unsurdur. Değerin 25'in üzerine çıkması demek gebeliğin olanaksız şekilde gerçekleşmemesi demektir. Fakat Fsh hormonu değerleri aylık olarak değişkenlik gösterir. Bu ay yüksek çıkan Fsh hormonu, öteki ayda düşebilir. Buna rağmen Fsh hormonu yüksekliği olan bir kadında sonradan bu oranın düşmesi hamile kalmasını kolaylaştırmaz. Bu durumda başka tetkikler yapılarak Fsh hormonu ve yumurta rezervinin değerlendirilmesi gerekir.

Fsh hormonu değeri düşürülür mü?

Gebe kalmakta zorlanan ve Fsh hormonu yüksekliği bulunan kişiler, gebe kalmayı kolaylaştırmak için Fsh hormonunu düşürmenin çarelerini ararlar. Fakat Fsh hormonu yüksekliği yaşla beraber kadının yumurta rezervinin de düşmesi demektir. Yumurta sayısı düştüğü gibi, yumurta kalitesi de bu durumda azalır. Kullanılacak ilaçlar, diğer tedavi yöntemleri bunu iyileştirmez. Artık eskiye dönüş olmaz. Çünkü kadınların yumurta rezervi doğdukları zaman bellidir. Ancak gebe kalmayı sağlayan, yumurta rezervi konusunda bilgi veren sadece Fsh hormonu değeri değildir. Yapılacak diğer tetkiklerde araştırma yapılmalıdır. Değerin 25 üzerinde tespit edilmesi halinde, tüp bebekle bile gebelik elde edilemez. Bu nedenle gebeliği erteleyenler yumurta dondurma, yumurta bağışı, evlat edinme gibi yöntemleri deneyebilirler. Fsh hormonu yüksekliği durumunda tavsiye edilen bazı bitkisel kürler de vardır. Ancak bunların etkinliği hakkında kesin bilgiler bulunmamaktadır. Bunun için kullanılan bitkiler arasında adaçayı, civan perçemi, aslan pençesi bulunmaktadır.
" } ] }