{ "title": "Erkeklik Hormonu", "image": "https://www.hormon.gen.tr/images/erkeklik-hormonu.jpg", "date": "19.01.2024 15:59:27", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Erkeklik hormonu, testosteron steroid gurubunda bulunan erkeklik hormonudur. Erkeklerde testisler tarafından üretilir. Kadınlık hormonu olan östrojen kadın menopoz döneminde girdiğinde hızlı bir şekilde azalır. Ancak erkeklik hormonu üretimi yaş ilerledikçe yavaş yavaş azalır. Testosteron ve östrojen hormonları sexs hormonları denilen geniş bir gruba ait hormonlar içerisinde yer alır. Erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron hormonu erkeklerde yüksek oranlarda kadınlarda ise düşük oranlarda bulunur. Testosteron düşüklüğü yaşayan erkeklerde geniş yelpazede şikâyetler oluşarak doktora başvurabilir. Hastaların şikâyetleri başka bir rahatsızlık ile karıştırılabileceğinden erkeklik hormonu eksikliği yaşandığı oldukça geç teşhis edilebilir. Erkeklik hormonu erkeklerin gururlandıkları bir hormon olsa da kadınlar için de oldukça önemlidir. Erkeklerde sperm üretimi, ses kalınlığı, kas güçlülüğü, kemik sertliği gibi birçok durum erkeklik hormonu sayesinde gerçekleşir. Kadınlarda bulunan erkeklik hormonu ise kas-kemik yapıları ve cinsel yaşamı olumlu şekilde etkiler. Sağlıklı bir kemik yapısı ve cinsel yaşam için kadınların da erkeklik hormonuna ihtiyacı vardır.

Erkeklik hormonu seviyesi yaş ilerledikçe azalır. Testosteron olarak bilinen hormon yalnızca cinsel sağlık için değil, iş hayatı ve sosyal yaşam için de önemlidir. Erkeklik hormonu yüksek olan kişilerde yarışma ve risk alma olasılığı daha yüksektir. Yaratıcılıkları oldukça yüksek ve iş hayatında daha başarılıdırlar. Erkeklik hormonu ani sinirlenme ya da hırslanmayı tetikleyen bir hormondur. Kaliteli bir yaşam için bu denli önemli olan erkeklik hormonu azaldığında kişide yine önemli farklılıklar yaşanabilir. Erkeklik hormonu az olan kişilerde kas oranı azalarak, azalan kasın yerine yağ depolanır. Dolayısı ile kişi kilo almaya daha yatkın olur. Cinsel arzuda isteksizlik, hayata bakış açısında farklılıklar, hayattan beklentilerde azalma gibi şikâyetler ortaya çıkabilir. Erkeklik hormonu eksikliğinde;
Erkeklik hormonu fazlalığında da eksikliğinde olduğu gibi bazı belirtiler ortaya çıkar. Kadınlarda erkeklik hormonunun yüksek olması dış dünyadan görülebilecek belirtilere yol açabilir. Özellikle yüz bölgesinde kıllanma, göbek bölgesinde yağlanma gibi belirtiler dışarıdan fark edilecek şekilde gelişir. Kadınlarda erkeklik hormonun fazla olması zamanla erkek tipi saç dökülmesine yol açabilir. Beraberinde adet bozuklukları, sivilce, ses kalınlaşması, asabiyet, kısırlık problemleri ve yağlı cilt yapısı erkeklik hormonunun fazlalığında yaşanabilecek sıkıntılara arasındadır. Erkeklerde ise saç dökülmesi görülebilecek en yaygın belirtiler arasındadır. Beraberinde hormon fazlalığında prostat kanseri gelişme riski artar, kalp ve damar hastalıklarına karşı erkek daha yatkın olur, sinirlilik, asabiyet ve uyumsuz davranışlar sergilenebilir. Erkeklik hormonu fazlalığı kadın ya da erkekte olursa olsun mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunudur.

" } ] }