{ "title": "Erkeklerde Hormon Bozukluğu", "image": "https://www.hormon.gen.tr/images/erkeklerde-hormon-bozuklugu.jpg", "date": "21.01.2024 05:33:15", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Erkeklerde hormon bozukluğu, testosteron denilen erkeklik hormonunun düzensiz salgılanmasından kaynaklanır. Bu hormonun az salgılanması ve fazla salgılanması hormon bozukluğuna neden olarak, çeşitli sorunların yaşanmasına neden olur. Testosteron hormonu androjen grubunda yer alır. Erkeklerin olduğu kadar kadınların vücutlarında da doğal şekilde salgılanır. Erkeklerin cinsel yaşamında oldukça önemli bir yere sahip olan bu hormon böbrek üstü bezi ve testislerden salgılanır. Sperm üretimi, cinsel uyarı, seste kalınlaşma, penis büyümesi gibi olaylarda hormonun etkisi büyüktür. Cinsel etkilerin yanında açık yara iyileşmesinde, vücutta biriken yağların yakımında da etkin rol oynar. Hormonun bir kısmı kanda proteinlere bağlı olarak bulunur. Bunlar proteinlere bağlı gelişir. Bunun erkekler açısından fazla yararı olmaz. Esas serbest erkeklik hormonu vücutta cinsel uyarıyı ve cinsel gücü sağlar. Sabahları hormonun salgılanması daha fazladır. Akşama doğru erkeklerde hormon salgılaması azalır. Erkeklerde hormon bozukluğu söz konusu olursa, erkeklik hormonun az ya da çok salgılanması araştırılmalıdır. Yaşanan sıkıntılara göre hormon tedavisine başlanmalıdır.

Erkeklerde hormon bozukluğu hangi belirtilere neden olur?

Erkeklik hormonun fazla salgılanması halinde, aşırı cinselliğe düşkünlük etkisi görüldüğü gibi, sinirsel bir yapı ve asabiyet oluşur. Erkeklik hormonunun vücutta fazla salgılanması aynı zamanda saçların dökülmesine, kötü kolesterolün yükselmesine, kalp ve damar hastalıkları gibi sağlığı riske atacak sorunlara yol açabilir. Bu şekilde erkeklerde hormon bozukluğu yaşandığında, ilerleyen yaşlarda prostat kanseri riski oluşur. Özellikle zamanında hormon tedavisine başlanmazsa, kanser riski yükselir.

Erkeklerde hormon bozukluğu erkeklik hormonun az salgılanması sonucunda da yaşanabilir. Bunun nedeni genellikle testislerden kaynaklanan sorunlardır. Erkeklerde testisleri etkileyen her türlü sorunda hormon üretiminde azalma meydana gelir. Bu sorunlar arasında kabakulak geçirme, inmeyen testisler, testislere alınan darbeler sayılabilir. Bu hormonun salgılanması en sağlıklı olarak ergenlik döneminde olur. Bu yüzden erkeklerin en enerjik olduğu dönem ergenlik çağıdır. Yaşın 30'lara gelmesiyle ve daha sonraki yıllarda hormon salgılaması azalmaya başlar. Bu yüzden erkeklerde çeşitli hastalıklar ve şikâyetler başlar. İleri yaşlarda azalan hormonun yanı sıra hastalıklardan ve yüksek oranda strese maruz kalma durumunda da hormon seviyeleri düşer. Stresin sürekli olması halinde, erkeklik hormonu en düşük seviyelerde seyreder. Nadiren doğumsal kusurlardan kaynaklı olarak hormon üretimi az olur. Kromozom bozukluğu ile hipofiz bezinin işlevini eksik yapması gibi etkenler hormon azlığına yol açar.

Erkeklik hormonu az salgılandığında, erkeklerde cinsel isteğin azaldığı ve sertleşme problemlerinin ortaya çıktığı görülür. Bu durumda testislerde küçülme, karın bölgesinde yağlanma, vücuttaki kıllarda azalma, kasların gücünü kaybetmesi, boyda kısalma, stres, uyku problemleri yaşanmaya başlar. Eğer erkeklik hormonu azlığı anne karnındaki bebekte yaşanırsa, cinsel organlar bundan olumsuz şekilde etkilenir. Fakat böyle bir sorun ancak çocuğun ergenlik döneminde fark edilebilir. Gelişim ve büyüme sorunları erkeklerde hormon bozukluğu olduğunu gösterir. Hormonun eksikliği aynı zamanda şeker hastalığına, iktidarsızlık sorununa, yorgunluk, kilo alma, kas kaybı, uyku sorunları, kemik erimesi, vücutta performans kaybı gibi belirtilerle hissedilir.

Erkeklerde hormon bozukluğu için ne yapılabilir?

Eğer hormon azlığından kaynaklanan sorunlar yaşanıyorsa, beslenmede sağlıklı yağlar tüketilmelidir. Özellikle ceviz yağı, zeytinyağı, tereyağı, kuruyemişlerin yağı erkeklik hormonunun salgılanmasını arttırır. Bunun yanında beyaz şeker tüketmemek, karbonhidratı gerektiği kadar tüketmek gerekir. Uykunun yeteri kadar olması, kaliteli bir uyku düzeninin olması, ağırlık çalışmak ve fazla kilolardan kurtulmakta hormon bozukluğunda yararlı etkiler yapar. Bol D vitamini almak, magnezyum ve çinko içeren besinler tüketmek, alkol ve stresten uzaklaşmakta faydalı olur. Hormon seviyesinin yükselmesi için, katkı ürünleri fazla olmadan alınabilir.
" } ] }