{ "title": "Dht Hormonu", "image": "https://www.hormon.gen.tr/images/dht-hormonu.jpg", "date": "19.01.2024 08:43:01", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Dht hormonu, erkeklik hormonu olan testosteron hormonunun aktif bir versiyonu olan metabolitine verilen addır. Testosteron hormonunun aktif olarak görevini yerine getirebilmesi için 5-Alfa Redüktaz adlı bir enzimle DHT hormonuna dönüşmesi gerekir. Testosteron hormonu Tip-2 5-Alfa ve 5-Alfa Redüktaz olarak bilinen iki enzim sayesinde Dht hormonuna dönüşür. Eğer bu dönüşüm gerçekleşmezse testosteron hormonu birçok işlevini yerine getiremez. Dht hormonu henüz bebek anne karnındayken erkek cinsel özelliklerini kazanmasını sağlar.

Dht hormonu erkek bebeğin cinsel organlarının gelişimi için önemli rol oynayan bir hormondur. Cinsellik haricinde anne karnındaki bebeğin beyni üzerinde de etkili olan hormon, fetusun anne karnında cinsiyetini belirler. Bunların haricinde ergenlik çağında ikincil seks karakterlerinin oluşmasını ve erkek tipi farklılığı sağlar. Ergenlik döneminden önce kız ya da erkek olduğu fark edilemeyen çocuklarda ergenlik dönemine geçildikten sonra bu hormon sayesinde farklılıklar oluşur ve çocuk erkekliğe ilk adımını atar. Sakal ve bıyıkları çıkmaya başlar. Sesi kalınlaşır. Cinsel organı büyür ve testislerde sperm üretimi başlar. Bu değişimlerin tümü testosteron hormonunun Dht hormonuna dönüşmesiyle gerçekleşir. Dht hormonunun bir diğer fonksiyonu da prostat dokusunun devamlılığını sağlamak, sperm üretimi ve aerobik kapasitenin artmasında görevlidir. Erkek vücudunda Dht hormonu ömür boyu görev yapar.
" } ] }