{ "title": "Çelik Köklendirme Hormonu", "image": "https://www.hormon.gen.tr/images/celik-koklendirme-hormonu.jpg", "date": "21.01.2024 19:23:44", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "Çelik Köklendirme Hormonu, köklenmesi zor olan bitkilerin çeliklendirip su veya hormonlarla hazırlanmış toprak içerinde köklenmesini sağlayan (Oksin) hormon takviyesidir. Çelik köklendirme hormonu oksin direk olarak çeliklere verilmez, oksin ilk önce alkol ve özel hazırlanan karışımlarla çözülür ve saf suyla karıştırılarak çelik köklerine verilir. Ziraatta alınan çelik köklendirme hormonlarının içinde bulunan Fenilasetik asit, İndol 3 bütirik asit, 4- kloro indolasetik, doğal oksinlerin birleştirilip bitkilerin güçlenmesini verimli olmasını sağlayan hormon takviyesidir.

Köklendirilmesi istenilen ağaç, çiçek, bitkilerin yeni yaprak vermeye başlamış dallarından 20-25 santim boylarında kesilerek suya konulur suda 2-3- haftada kök, çillenme başlar, ilkbahar aylarında mayıs haziran ayında köklenmiş dallar toprağa dikilir.

Evde çelik köklendirme hormonu

Hazır çelik köklendirme hormonları kadar besleyici ve geliştirici olmasa da evde kendi imkânlarla da çelik yetiştirme yapılabilir. Evde yapılacak çelik köklendirmesinde ilk yapılacak kesilen dallar veya diplerden alınmış sürgünler 4-5 gün su içerisinde bekletilir. Bu bekletme süresinde evde kendi imkânlarımızla hormon işlemi yapabiliriz.

Evdeki hormon vermenin en kolayı günlük hayatımızda kullandığımız kan sulandırıcı aspirin suda eritilerek çeliklere verilir. Bu aspirin li su köklendirmek istediğimiz çeliklerin bekleme süresinde bekletilen suyun kalınlaşmasını önler. Çelikleşmek istenen dalların öz suyunu kaybetmemesi ve koruması amaçlı aspirin kullanılır. Çeliklerin çürümemesi için çelikleri içine koyduğumuz suyu 2 günde bir değiştirmek gerekir bu işlem oksijen yenilemesidir.

Çelik köklendirme işlemi

Köklen dirilmek istenen çelikler çok kalın olmamalı kalem kalınlığında ve 20-25 santim olması lazım çelikler boğum yerinde kesilmelidir. Çelik köklendirme Mart-Nisan aylarında yapılmaya başlanılır. Kesilip hazırlanan çelikler Ziraat ve Tarım ilaçları satılan yerde perlit karışımlı torf hormonları alınarak çelikler önce suya batırılır ardında köklendirme hormonuna (Toz) batırılır ve perlit karışımının içine çelikler yarıya kadar sokulur.

Köklenmeye başlayan çelikler saç gibi ince kökler vermeye başlayınca su içerisinde çıkarılarak özel hormonlarla hazırlanmış toprağa dikilir. Çelik köklendirme hormonları köklen dirilecek fidelerin yetiştirilmesinde büyük önem taşır. Evde kendi imkânlarla yapılan köklendirme işlemine oranla köklendirme hormonlarıyla daha çabuk ve sağlıklı çelikler köklendiriş olunur.

Köklen dirilmek istenen çeliklerin sıcaklık ortamı 18-20 C olmalı bu sıcaklıktaki çelikler daha sağlıklı ve çabuk köklenir. Çelik fideler ilk dikilecek alanlar fidan poşetleri poşet alma imkânı olmayanlar saksılara tenekelere dikebilir. Çeliklerin dikileceği saksılar veya poşetlerin mutlaka delik açılmalıdır, köklere verilen suyun fazlalığı bu deliklerden dışarı atılmasını sağlamak amaçlı yapılır.
" } ] }