{ "title": "Büyüme Hormonu Eksikliği", "image": "https://www.hormon.gen.tr/images/buyume-hormonu-eksikligi.jpg", "date": "19.01.2024 02:47:25", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Büyüme hormonu eksikliği, günümüzde çok sık karşılaşılan durumlardandır. Büyüme hormonu eksikliği, çocuklara özgü bir hastalık olduğu için yetişkinlerde çok nadir olarak meydana gelir. Bu hormon, insan vücudunda büyüme için kullanılan bir kimyasaldır. Bu kimyasal sayesinde vücuttaki organlar ve diğer dokular, gelişerek kişilerde büyüme sağlanır. Bu hormonun yeterli olarak vücutta bulunması durumunda kişi sağlıklı bir şekilde büyür ve vücut yaşı ile kimlik yaşı birbirine yakın olur. Fakat büyüme hormonu eksik olan kişilerde, kişi olduğundan daha da küçük görünür ve çocuğun gelişimi duracak kadar büyür. Aslında bazı insanlarda eksik olan hormon seviyesi biraz daha az olduğu için sorunlar aşırı bir hal almaz. Fakat bazı çocuklarda bu hormon oldukça eksiktir ve fiziksel olarak çok ciddi belirtilere neden olur. Büyüme hormonu eksikliği olan çocuklarda büyüme işlemi son derece yavaş olacaktır. Normalde iki senelik bir gelişme, bu hormon eksikliği nedeni ile yaklaşık olarak 4 yılda tamamlanacaktır. Eğer kişide büyüme hormonu eksikliği yanı BHE sorunu var ise kişi normal bir erişkinin boyuna ulaşamayacaktır. Bu gibi örnekler, günümüzde çok sık karşılaşılan durumlardandır. Büyüme hormonu eksikliği görülen kişilerde bu durumun nedeni birçok zaman genetik olmaktadır. Yani annede ya da babada olmak üzere aile içerisinde bir kişide büyüme hormonu eksikliği olduğu zaman bu kişilerin çocuklarında da büyüme hormonu eksikliği görülür.

Büyüme hormonu eksikliğinde tıp bilimi gelişmiş olan teknoloji sayesinde bazı tedavilere ve bununla bilikte bazı başarılara imza atmıştır. Günümüzde tıbbi olarak, büyüme hormonu eksikliği olan insanlara tedavi uygulanabilmektedir. Bu gibi durumlarda çocuklarda eksik olan bu hormonun tıbbi olarak özel yöntemler ile üretilmiş olanları vücuda enjekte edilir. Tabi ki bu işlemler düşünüldüğü kadar basit değildir. Bu gibi durumlarda asıl önemli olan şey, kişilerde büyüme hormonunun eksikliğinin erkenden tedavi edilmesidir. Bu durum ilerledikçe, vücut bu eksikliğe alışacak ve yaş ilerlediği halde gelişim sağlanamayacaktır. Bunun için erkenden yapılan müdahalelerde geç kalınmadan sorun çözülmüş olacaktır. Sizlerde büyüme hormonu eksikliği şüphesi duyduğunuz çocuklarınızı doktora götürerek gerekli olan hormon testlerini yaptırın. Böylece gerekli olan tedavileri yaptırarak sorunları ilerlemeden çözün.

Büyüme hormonu eksikliği neden olur?

Aslında büyüme hormonu eksikliğinin birçok farklı nedeni bulunmaktadır. Fakat bu durum tıbbi olarak üç ana sebepten dolayı görülmektedir. Bunlar;
Büyüme hormonu eksikliği

Olan insanlarda bu duruma müdahale edilmediği zaman kişideki kasların gelişimi olumsuz bir şekilde etkilenecek ve kişi oldukça güçsüz bir yapı alacaktır. Bunun yanı sıra vücuttaki yağlar ve diğer besinlerden enerji sağlanması yetersiz kalacağı için kişide sürekli hızlı yorulma durumları meydana gelecektir. Bu durumların haricinde en önemlisi de kemiklerin gelişimini sağlayan bu hormonların eksik olması nedeni ile çocuğun kemik gelişimi sağlanamayacaktır.
" } ] }