{ "title": "Boy Uzatan Hormon", "image": "https://www.hormon.gen.tr/images/boy-uzatan-hormon.jpg", "date": "19.01.2024 09:09:50", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Boy uzatan hormon, bu tedavi kemiklerin yeterli düzeyde oluşmadığı kişilerde uygulanan bir yöntemdir. Boy uzatma hormonunun tedavisinin doğal yollardan uygulanması mümkündür. Boy uzatma için etkili yöntemler mevcut olup; bu uygulama yapılmadan hastanın her ayrıntıyı bilmesi son derece önemlidir. İnsan bedeninin üretmesi gereken büyüme hormonu adedini üretmemesi halinde oluşan eksikliği dışarıdan yapay hormonlar ile tamamlanması durumudur. Boy uzatma hormon tedavisi basit görünse de uygulama aşamalarında çeşitli yan etkileri barındırdığı için tedavi yöntemlerinden sonuç alınmadığı durumlarda görülmektedir. Boy uzatma tedavisinde büyüme aşamasını tamamlamış ve büyüme döneminde olan vücutlarda tedaviye başlanması temel amaçtır. Bunun sebebi ise somatotrop hücrelerinin salgıladığı büyüme hormonlarının gelişim dönemindeki çocuklarda uzun kemiklerin ucundaki hücrelerin bölünerek çoğalmasını desteklemek amacıyla, boy uzamasının gerçekleştirilmesi yöntemidir. Yetişkin kişilerde ise kemik gelişim aşaması durmuş olduğundan dolayı tedavi uygulanıp, uygulanmayacağına Uzman doktor tarafından yapılacak testler ile karar verilir.

Boy uzatma hormonunun tedavisi nasıl yapılır?

Boy uzatma hormonları büyüme hormonu olarak bilinen protein yapıda bir aminoasit grubu arasında yer alır. Bu aminoasit beyin hipofiz bezinde bulunan somatotrop ve somatotropin olarak bilinen hücrelerin uyku esnasında salgıladığı hormonlara verilen isimdir. İnsan vücudunda hücre yenilenmesinin tamamlanması, dokuların tedavi edilmesini, kas gelişiminin gerçekleştirilmesi gibi görevleri üstlenirler. Kas gelişim sürecini gerçekleştirmek için gerekli olan miktarda büyüme hormonu üretilmemesi ile büyüme hormonu süreci gerektiği ölçüde oluşmaz. Bu durumda dışarıdan takviye edilen boy uzatma hormonu ilaçları ile bu eksiklik giderilir ve kasların gelişimi olması gerektiği düzeyde hıza ulaşır. Uzmanların dikkatli olması gereken ve bulundukları noktada verilen hormon miktarının idare seviyesinin kesinlikle daha yükseğe çıkmaması gerekir. Bu tedavi uygulama sürecinde hormonların yeterlilik seviyesi doktor tarafından sıklıkla kontrol edilmesi gerekir. Ayrıca olabilecek problemlerin önüne geçmek için son derece önemlidir. Günümüz teknolojileri ile boy uzatma hücre tedavisinde yardımcı hormonlar oral, sprey, toz haline, enjekte hormonları ile imkân sağlamaktadır. Bu tedavi şekilleri arasından hastaya en uygun olan seçenek doktor tarafından belirlenerek, hastanın da aynı yöntemi istemesi üzerine gerekli şekilde tedavi uygulanır.

Boy uzatma hormonunun tedavisinin yan etkileri nelerdir?

Gerekli olan boy uzatma hormon tedavisinde vücuda girecek kimyasal maddeler sebebiyle yan etkileri oluşabilir. Yan etkiler görülmesi durumunda tedavide olması gereken değişiklikler mevcuttur. Bu değişiklikler ile tedavi sürecine tamamen bitirmekte gerekebilir. Hastalarda boy uzatma hormon tedavisi sürecinde oluşabilecek yan etkiler şöyledir:
Boy uzatma için uygulanan hormon tedavisinin Uzman kişiler tarafından yapılması oldukça önemlidir. Yapılacak olan boy uzatma tedavisinde kişiye uygulanacak tetkikler sonucunda yapılan boy uzatma işleminin şekline karar verilerek; gerekli müdahale uygulanır. Bu uygulamada geriye dönüş olmayan başka problemlere de sebep olabilir. Bu sebepten dolayı boy uzatma hormon tedavisi uygulanacak hastanın düşünceleri oldukça önemlidir. Ayrıca bu testi uygulamak için yapılacak hastanenin imkânları ve profesyonelliği de son derece etkin rol oynar. Hastada oluşan yan etkilere yeterli imkânlarda en kısa sürede müdahale edilmesi gerekebilir. Bu süreç zaman gerektiren işlemler ile uygulanır.

" } ] }