{ "title": "Bebeklerde Hormon Testi", "image": "https://www.hormon.gen.tr/images/bebeklerde-hormon-testi.jpg", "date": "21.01.2024 15:52:27", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Bebeklerde hormon testi, bebeklerde hormonlarla alakalı olan hastalıkların tespitinde yapılır. Hormonların gereğinden az ya da fazla salgılanmasından kaynaklanan hormon bozuklukları erken aşamada tespit edilirse, tedavisi daha başarılı şekilde yapılabilir. Bu tür sorunlar iç salgı bezlerinden kaynaklanabileceği gibi, iç salgı bezlerinin görevini yapmasına rağmen, hormonların görevini yapmamasından kaynaklanan sorunlar olabilir. Bu tür hormonal bozuklukların tespitinde yeni doğan döneminde yapılan topuk testinin büyük önemi vardır. Bebekler doğduğunda ilk 72 saat içinde yapılan bu test sayesinde, ileride ortaya çıkabilecek ve metabolizmada önemli hasarlara neden olabilecek hormonal sorunlar ve enzim eksikliği gibi problemeler erken aşamada tespit edilebilir. Bu konuda yapılması zorunlu testler bulunmaktadır. Bunlardan biri merkezi sinir sisteminin etkilenerek zekâ geriliğine yol açan fetülketölnüri hastalığının tespiti için yapılan test, görme ve işitme kaybının yanında zekâ geriliğine neden olan biotinidaz eksikliğinin tespiti için yapılan test ve tiroit bezinin sağlıklı olarak işlevini yerine getirip getirmediğini belirleyen TSH testinin yapılması zorunludur. Bu test sayesinde vücudun gereksinim duyduğu tiroit hormonu yetersizliği tespit edilebiliyor. Bu hormonun yetersiz olması bebeklerde zekâ geriliğinden, metabolik sorunlara kadar etkili oluyor. Bunların erken dönemde belirlenmesi bebeklerin daha sağlıklı gelişmelerine yardımcı oluyor.

Yeni doğan bebeklerde hormon bozukluklarının tespitinde kullanılan testler

L-Dopa uyarı testi: bu test bebeklerdeki büyüme hormonu eksikliğinin tespiti ve hormon ölçümünde kullanılan ilk testtir. Ancak dalgalı olarak salgılanan büyüme hormonunun net olarak tespit edilebilmesi için testin en az 2 kez yapılması gerekir. Test sonucunda büyüme hormonunun yetersiz olduğu tespit edilirse, hemen Klonidin denilen uyarı testi yapılır. Aşırı oranda salgılanan büyüme hormonu, ileri aşamada hipofiz hasarına neden olabilir. Bu yüksek tansiyon riskini arttırır, cinsel işlev bozukluklarının, kemik erimesinin ortaya çıkmasını sağlar. Büyüme hormonunun az salgılandığı tespit edilirse, bebekte kemik gelişimi sorunları görülebilir. Boy kısalığı sorunu olan bebeklerin %3-14 kadarında büyüme hormonu eksikliği belirlenmiştir. Bu nedenle testin önemi büyüktür.

Klonidin uyarı testi: Yapılan ilk testin ardından büyüme hormonunun araştırılması için yapılan bir testtir. Yeni doğan bebeklerde hormon bozukluğu belirlenirse, bu test uygulanır. Alınan sonuca göre tedavi uygulanır.

Konjenital hipertirodi: bu sorun tiroit bezinin yetersiz çalışması ya da görevini yapmamasından kaynaklanır. Bebeklerde yeni doğan döneminde bunun tespit edilmesi için, topuk testi denilen test yapılır. Bu sayede zekâ geriliği gibi beyin hasarlarının oluşmaması sağlanabilir. Erken aşamada tespit edilmediği takdirde bebeklerde dil büyümesi, uzayan sarılık, seste kalınlaşma, kabızlık gibi etkilere neden olur. Tiroit bezinin işlevini yerine getirip getirmediğini belirlemek amacıyla TRH uyarı testi de yapılır.

LHRH uyarı testi: Bebeklere yapılan bu testle puberte hormonlar ve cinsiyet hormonlarının seviyesi ölçülür. Bu sayede bebeklerde ergenlik dönemine gelindiğinde, yaşanabilecek hormon bozuklukları tespit edilir. Bu test bebeklik çağında cinsel hormonların düzeyini ölçtüğünden, ileride ergenlik döneminin beklenenden önce başlaması önlenmiş olur.
" } ] }