{ "title": "Anti Müllerian Hormon", "image": "https://www.hormon.gen.tr/images/anti-mullerian-hormon.jpg", "date": "19.01.2024 19:17:21", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Anti Müllerian Hormon, yumurtalıkta salgılanan 6 mm glikoprotein hücreleri tarafında salgılanan genç hormonların ergenlik dönemlerinde cinsiyet belirleme fonksiyonlarıdır. Anti mülerian hormonu erkek bebeklerde erkeklik organının oluşumunda etkili hormondur. Sağlıklı erkeklerde Wolf kanalı kadınlarda ise Müller kanalı vardır. Anne karnına düşmüş yeni ceninler erkek olacaksa erkeklik cinsel organının düzgün şekilde olması için Müller kanalına baskı yapar bu baskı nedeniyle Wolf kanalı gelişir. Eğer anti müler hormonu değişimlere uğramışsa müler kanalına baskı yapamaz ve bu durumda doğacak bebek çift cinsiyetli olarak dünyaya gelir.

Günümüzde ileri yaşta evlilik ve ileri yaşta çocuk sahibi olmak kısırlık olasılığını artırmaktadır. Yaş ilerlediği zaman özellikle 30-35 yaş üzerindeki bayanlarda yumurta canlılığı yumurtanın azalması ve yumurta kalitesinden düşmeler görülür. Yumurtaların kalitesinin düşmesi ciddi anlamda gebelik oranında düşüşlere sebep olmaktadır.

Aynı zamanda kadınlarda yaş ilerlemesinde embiyolardaki kromozomun anomoni riski yaş ilerledikçe bebeğin genetik bozukluklar ve canlı bebek dünyaya gelmesinde düşüşler meydana gelir. AMH testi yumurtaların canlılığını oranını belirten son dönemlerin en çok yapılan ve en güvenilir testlerden biridir.

Anti müllerian hormonun üreme çağındaki kadınlar için hayati önem taşımaktadır. AMH ölçümü kadınlarda yumurta sayısını öğrenmek için çok yaygın şekilde yapılmaktadır. Kadında güçlü bir yumurta sayısı olduğu zaman iyi bir ilişki olduğu düşünülür, yumurta sayılarında azalma görülünce kan seviyesinde de düşmeler görülür.

Anne karnındaki canlı hücrelerde bulunan çekirdeklerin radyasyon, x ışınları, ani sıcaklık değişikliği ve alınan kimyasallar sonunda çekirdekler bozulur ve bozulan çekirdeklerde bebek sağlıklı olmaz. Anti müllerian hormonu anne karnındayken 36. Haftasında kız çocuklarında başlar ve kadınların menopoz dönemine kadar da devam eder.

Anti müllerian hormon testi. AHM bir kan testidir bu test adet döneminde yapılması şart değildir ay içinde herhangi bir gün gidip bu testi yaptırılabilirler. Bu test bir defa yaptırılması yeterlidir, her ay yaptırmaya gerek yoktur. Hastalarda en güvenilir test AMH testidir bu test sonucu eğer hastanın AMH çok düşükse bunun rezervinin azaldığını ve gebelik şansının azaldığı bilinir.

Yumurtaların azalmasının en büyük sebebinden biri sigara kullanımıdır bunun yanı sıra aileden gelen erken menopoz dönemi, yaşın ilerlemesi, yumurtalarda çikolata kisti denilen kist bulunması bu faktörlerin kadınlarda yumurtalarda azalma görülür. Yapılan testler sonunda yumurtalıklardan iyi veya kötü cevap alınabilir. Bu durumu testten önce anneye anlatmak gereklidir.
" } ] }