{ "title": "Amh Hormonu", "image": "https://www.hormon.gen.tr/images/amh-hormonu.jpg", "date": "22.01.2024 00:40:22", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Amh Hormonu, Kadın ve erkek vücutlarında bulunabilen, yumurtalıklardan salgılanan ve menopoz durumuna kadar salgılanmaya devam eden glikoprotein yapılı bir hormon olan amh hormonunun (Anti müllerian hormon) vücuttaki en önemli görevi cinsiyeti belirlemektir. Müller karşıtı anlamına gelen amh hormonu vücutta cinsiyetin belirlenmesi dışında birçok fonksiyonlara sahiptir. Müller kanalı dişi fetusta tüp, vajinanın ve rahmin gelişmesine yardımcı olan bir kanaldır. Döllenmenin gerçekleştiği durumlarda ve hamileliğin sona erdiğinde eğer erkek fetus olursa müller kanalından fetusa gelecek olan salgılar engellenir. Kısaca erkek bebeklerin rahmin içindeyken kadınlık organlarının oluşmaması bu hormon sayesinde olur.

Anne karnında bulunan fetus dişi ise testis dokusu bulunmadığından dolayı erkek bebekteki gibi salgılar engellenmez ve rahim, tüp, vajina ve rahim ağzı organları oluşur.

Amh (Anti müllerian hormon) kullanılabileceği durumlar
Amh testi

Amh testinin değerleri kadınların adet döngüsü sırasında veya diğer zamanlarda farklılık göstermez. Bu nedenle bu test adetin herhangi bir gününde yapılabilir. Kadınların adet dönemlerinde ya da âdet kanamasının olmadığı günlerde aç ya da tok karnına amh testi yapılabilmektedir.

Bu test diğer testler gibi kol damarlarının tam olarak yapılır.

Amh değeri

38 yaş altı kadınlarda: 2.2-4.0 ng/ml olmalıdır.

Hamilelikte amh değeri

Hamilelik ve lohusalık dönemlerinde amh değerleri önemli oranda bir farklılık göstermez.
" } ] }