{ "title": "Adrenalin Hormonu", "image": "https://www.hormon.gen.tr/images/adrenalin-hormonu.jpg", "date": "23.01.2024 03:39:35", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Adrenalin hormonu, böbrek üstü bezleri tarafından salgılanan bir hormon türüdür. Böbrek üstü bezleri bir diğer adıyla adrenal bezleri, ortalama 7.62 cm uzunluğa sahiptir. Adrenalin, bu bezlerin ürettiği hormonlardan sadece biridir. Daha çok heyecan verici ve korkutucu durumlarda ortaya çıkar.

Adrenalin hormonunun keşfedilmesi

Tarihte adrenalin hormonunun keşfedilme zamanı 1894 yılına kadar uzanmaktadır.

Adrenalin hormonu, vücudun acil zamanlarda harekete geçmesine ve tepki vermesine yardımcı olur. Örneğin kişinin kendini herhangi bir tehdit altında hissettiği ya da çok fazla heyecanlandığı zaman salgıladığı bir hormondur. Yaşanan bu aşırı heyecan durumunda vücut derisinin solgun bir renge geçiş yapması da adrenalin hormonu yüzündendir. Bu tür anlarda artan nabız ile kişinin algı seviyesi en üst düzeye ulaşır ve dış uyaranlara karşı hızlı bir şekilde tepki verir. Adrenalin hormonunun kontrolü, beyin tarafından sağlanmaktadır. Travma, stres, şok ve aşırı şaşırma gibi durumlarda beynin verdiği emirle çok yüksek bir oranda salgılanmaktadır. Adrenalin hormonu vücudun tüm enerji ihtiyacı karşılarken, kişinin daha güçlü olmasına ve daha az acı duymasına da yardımcı olur. Adrenalin hali geçtikten sonra vücudun dengesi biraz bozulur. Genelde kas ağrıları yaşanır, vücut halsiz kalır ve bitkin düşer.

Adrenalin hormonunun her organla arasında kurduğu iletişim farklıdır. Adrenalin kalbe ulaştığı zaman, kalp hücrelerinin kasılmalarını hızlandırır. Bu sayede kalp daha hızlı atarak kaslara ekstra güç gönderir. Böylece kalbin gerekli kanı pompalamasını sağlar. Adrenalin karaciğere ulaştığında ise buradaki hücrelere, kana daha çok şeker yollamalarını emreder.

Adrenalin hormonu salgılandığı sırada, her vücudun gösterdiği tepkiler birbirinden farklıdır

Genelde:
Tıp alanında adrenalin hormonu bronşları açma, devam eden kanamaları durdurma gibi tıbbi işlemlerin yanı sıra tedavi amaçlı da uygulanmaktadır. Örneğin, bazı sebeplerden dolayı atmayan, durmuş olan kalbe adrenalin tedavisi uygulanmaktadır. İlk önce göğüs duvarından uzun bir iğne ile boşluğa girilir ve buraya adrenalin enjekte edilir. Bu yöntem sayesinde duran bir kalp yeniden çalıştırılabilir. Adrenalin hormonu aynı zamanda ameliyatlar sırasında da kullanılır. Ameliyat sırasında, operasyon yapılan bölgede yer alan damarlara adrenalin damlatılır ve damarların büzülmesi sağlanır. Bir de ameliyat sırasında vücutta daha fazla uyuşma elde etmek için anestezi bazlı maddelere belli bir oranda katılır.
" } ] }