{ "title": "Adetin 3 Günü Yapılan Hormon Testleri", "image": "https://www.hormon.gen.tr/images/adetin-3-gunu-yapilan-hormonlari.jpg", "date": "20.01.2024 02:34:53", "author": "Hande Kadak", "article": [ { "article": "Adetin Üçüncü Günü Yapılan Hormon Testleri, Bazı yaşanan rahatsızlıklar sonucu alınan radyoterapi ve kemoterapi, genetik olan rahatsızlıklar ve bozukluklar, oluşan bazı doğumsal nedenler ile kadınların bazıları erken menopoza girer. Bundan dolayı da otuz beş yaşına giren ve ailede var olan erken menopozdan dolayı kadınların yılda bir defadan az olmamak şartı ile yumurtalıkların durumunu ve yumurtalık sayısının saptanması için basit kan testlerini yaptırmaları gerekir. Ayrıca çocuk sahibi olmada zorluk çeken kadınlar için de yapılacak bu kan testleri sayesinde tanı ve tedavi sürecinde çok işe yarayacaktır. Testler sayesinde çıkan sonuçlara göre tedavi yöntemi rahatlıkla belirlenebilir. Bu testlerden iyi sonuç alabilmek için adetin başlangıcından itibaren üçüncü günde yapılması lazım. Bu testlerin üçüncü günde yapılmasının nedeni ise bakılması gereken hormonların seviyesini baskılayan diğer hormonların seviyesinin az olmasıdır. Şimdi adetin üçüncü günün de yapılacak olan hormon testleri hangileri bunları açıklamaya çalışalım.

FSH (Follicle stimulating hormone) Ölçümü Testi

Bu testin adetin üçüncü gününde yapılmasının temel nedeni FSH'ı baskılayan Estradiol (E2) hormonun bu dönemde az olmasıdır. Örneğin bu testin adetin üçüncü günü yerine dokuzuncu günde yapılması sonucunda E2 hormon seviyesi yüksek olacağından FSH sahte bir düşüklük görülür. Bundan dolayı sağlıklı bir sonuç alınamaz. Bu yapılan hormon testi sonucunda FSH düzeyi 15 u/ml'den düşük olması veya bu değer 10 birim düzeyinde ise bunun anlamı yumurta rezervlerinin çok iyi olduğudur. Sonuç olarak yapılan bu testte FSH miktarının düşük seviyelerde olması olumlu kabul edilmektedir ve kişinin hamile kalma şansı oldukça yüksektir. Eğer ki FSH seviyesi 20 u/ml birim civarında olması sonucunda kişinin hamile kalma şansı düşük olarak görülür.

E2 (Estradiol) Ölçümü Testi

FSH hormonu kadar duyarlı olmasa da E2 hormonunun düşük olması yumurta rezervi ve hamile kalma şansı açısından olumlu kabul edilen bir durum olmaktadır. E2 hormonun 75-80 pg/ml aralığında olması olumlu karşılanır. Eğer bu değerlerden yüksek bir E2 hormonu ölçülür ise FSH hormonu ne kadar düşük olursa olsun kişinin hamile kalma şansı oldukça azalır. E2 hormonun yüksek olması bazı rahatsızlıkların habercisi ve belirtisi de olabilir. Bunlar; foliküler gelişimin olması gerekenden daha hızlı olduğu, prematür overleri, yumurtalık yaşlanmasını veya folikül kist gibi rahatsızlıkların belirtisi olabilir. Bununla birlikte FSH hormonunu da baskılayacağı için yumurtalık uyarılmasını bozduğundan yumurtalık döngüsünü kötü duruma getirir.

Kanda İnhibin B Ölçülmesi

İnhibin B hormonu yumurtalıktan salgılanmakta ve diğer bazı hormonlar gibi FSH hormonunu baskılamaktadır. İnhibin B hormonun düşük olması olumsuz olarak bilinir. Adetin üçüncü gününde yapılan bu test sonucunda çıkan sonuç 45 pg/ml'den düşük olması hamile kalma şansını oldukça azaltan bir göstergedir. 45 pg/ml'den yüksek olması olumlu kabul edilir.

Anti-Müllerian Hormon (AMH) Ölçümü

Hormon over rezervinin durumunu değerlendiren en başarılı test olduğu bilinmekte. Yumurtalıklar tarafından üretilen bir protein hormonu olan AMH'nin asıl görevi, yumurta gelişimini gerektiği anlarda baskılamak ve aşırı olarak yumurta yapımını engelleyip yumurta oluşumunu düzgün bir şekilde dengelemektir. Ayrıca overlerdeki foliküller artıp büyüdükçe AMH sentezi de artar. Bu testin FSH, E2 ve LH testlerine göre farkı ve avantajı bu AMH hormonunun diğer hormonlar gibi adet döngüsü sürecinde dalgalanmadan kanda sabit oranda bulunmasıdır. Bu hormonun normal seviyesi 1.0 ng/ml olmasıdır.
" } ] }