{ "title": "Acth Hormonu", "image": "https://www.hormon.gen.tr/images/acth-hormonu.jpg", "date": "20.01.2024 17:10:41", "author": "Hülya Ellikçi", "article": [ { "article": "Acth hormonu \"Adrenokortikotropik\" denilen ve vücutta kortizolun üretimini uyarmakta olan bir hormon olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu hormonun üretimini uyardığı kortizol ise glukoz, protein ve lipit metabolizmasını düzenleme, bağışıklık sisteminin yanıtını baskılama ve kan basıncının korunması konusunda önemi olan bir hormon olarak tanımlanabilmektedir. Kortizol seviyesi düştüğü zaman acth seviyesinin yükseldiği, kortizol seviyesi yükseldiği zaman ise acht seviyesinin düştüğü görülmektedir.

Acth hormonu hepofiz bezi tarafından üretilen bir hormondur. Hipofiz bezleri üzerinden etki yapan rahatsızlıkların acth düzeylerinde yükselme ya da düşme yapabilmesi mümkündür. Acth salgısının gün içerisinde değişiklikler yaptığını görebilmek mümkündür. Özellikle sabah 6 ile 8 arasında en yüksek düzeyde olduğu görülürken acth seviyesinin 18-23 saatleri arasında en düşük seviyede olduğu görülmektedir.

Acth Hormonu Testi Yapılması Neden Olur?
Acth Hormonunun Normal Değerleri

Gün içerisinde acth hormonu seviyesinin değişiyor olması sebebi ile bu hormonun seviyesinin ölçüldüğü testler sırasında değişiklikler yaşanması söz konusu olabilir. Bu testlerin nerede yapıldığı, kullanılan metot ve testin yapıldığı laboratuvarda testlerde değişiklik yaşanmasına neden olabilmektedir. Bu testler sırasında hormonun normal değerlerine baktığımız zaman ise sabah saatlerinde 80 pg-ml'nin altında olması normal kabul edilirken, akşam saatlerinde ise 50 pg-ml'nin altında olduğu zaman normal kabul edilmektedir.

Acth Hormonu Değerlerinin Yüksek Olması Neden Olur?
Acth Hormonu Değerlerinin düşük Olması Neden Olur?
Hangi Durumlar Acth Hormonu Seviye Testinin Sonuçlarına Etki Eder?
" } ] }